Kultúra

2010.11.08. 21:20

Mennyből jön a hulla - A spanyol szerző lánya Zalába utazott a premierre

A zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház hétfőn idegenben, Keszthelyen mutatta be új darabját, a Mennyből a hulla című Alfonzo Paso-komédiát. Az alkalomra Magyarországra látogatott a spanyol szerző lánya, Almudena is.

Arany Horváth Zsuzsa

Krimi-vígjáték menő ügyvéddel és unatkozó feleséggel

A Balatoni Színházban tartott sajtótájékoztatón Csengei Ágota igazgató szólt arról, hogy a  Zalaegerszegi  Hevesi Sándorral gyümölcsöző kapcsolatot szeretnének kialakítani, s ebben jó partnerre találtak Besenczi Árpád igazgatóban.

A színre kerülő darabról a rendező Radó Denise mellett Alfonso Paso jelen lévő lánya, Almudena Paso is beszélt. A spanyol, ám Londonban élő vendég férjével Gene Daily-val érkezett. Elmondta, édesapja 250 színdarab mellett több tucat filmben is közreműködött. Ezt a darabot először 1972-ben mutatták be, azóta több színházban és szinte folyamatosan játsszák Madridban, illetve Spanyolországban.

A Mennyből a hulla az egyik legtöbbet játszott darabja a spanyol szerzőnek. A fekete humorú krimit Franciaországon és a skandináv államokon kívül mindenütt bemutatták Európában. Magyarországon kívül most éppen Törökországban, Csehországban és Portugáliában, valamint Argentínában és Mexikóban látható.
   
Besenczi Árpád elmondta: tudomása szerint Magyarországon eddig Kaposváron, az Újpesti Színházban, és a mai Centrál Színházban állították színre a spanyol komédiát. Paso másik sikeres darabja, az Ön is lehet gyilkos pedig szintén rendszeresen felbukkan a magyar színpadokon.

A sajtótájékoztatón Almudena megköszönte, hogy a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház is felfedezte édesapja művét.

 

A Radó Denise által színpadra állított darab története, lévén krimi-vígjáték, természetesen nem elmesélhető, legyen elég annyi, hogy a jól menő ügyvéd és unatkozó felesége baráti karácsonyi vacsorára készülődnek, de egy fura viselkedésű szobalány és egy még furább vendég miatt nem alakul minden úgy, ahogy tervezik.

A krimi-vígjáték főbb szerepeiben Debrei Zsuzsannát (Julia), Foki Veronikát (Elisa), Kiss Ernőt (Carlos), Hertelendy  Attilát (Lorenzo), Kanda Pált (Juan) láthatja a közönség.  November 13-tól már az egerszegi színház színpadán is.



A spanyol szerző lánya Zalába utazott a premierre

Dallamos mondatokra, pergő nyelvre, mosolygó arcra, lelkes szavakra csodálkozhattunk rá vasárnap este Zalaegerszegen egy közös vacsora közben.

- Két napja vagyunk Magyarországon, de már vigyázni kell a súlyomra, olyan ízletesek itt az ételek  - mondja az amerikai férjével ma már Londonban élő spanyol asszony, Alfonzo Paso drámaíró lánya, Almudena. Pedig karcsúsága mutatja, nincs oka aggodalomra.

A látogatásuk okát az adja eddig még nem jártak Magyarországon, Zalaegerszeget pedig nagyon is meg kellett nézniük a térképen , hogy világhírű édesapjának a Mennyből a hulla című vígjátékát tűzte műsorára a Hevesi Sándor Színház.

- Igyekszem mindenhova elmenni, ahol csak játsszák édesapám műveit -  mondja az angliai hasonmásügynökséget vezető vendég. (A brit királyi család összes tagjának a hasonmását tudják prezentálni fogadásokra, partikra, forgatásokra.) Így aztán utazik is rengeteget. Mivel Alfonso Paso (1926-1978) rendkívül termékeny volt, majd’ háromszáz színpadi művet alkotott, amelyeket világszerte játszanak ma is. Felsorolni is nehéz: Spanyolországon túl Portugália, Németország, Anglia, Mexikó, Argentína, Bolívia szerepel a listán. A legutóbbi időkben  két éve  az egyik berlini adaptáció ragadta meg őt különösen. Legközelebb Venezuelában, Peruban, Törökországban kerül színre egy-egy Paso-darab, meséli.
 
- Mi volt a legmeglepőbb, legérdekesebb helyszín?

- Koreán, Japánon nagyon elcsodálkoztunk, de oda is elmentünk -  így Almudena.

 

Volt-e figura, amit róla mintázott a papa,  kérdeztem.   Nem, de mivel ő kislányként elég morcos gyerek volt, az apukája sokszor hasonlította őt Shakespeare Makrancos Katájához.

- Az apám amúgy odahaza nem volt olyan vicces, mint a darabjaiban - mesélte a vendég.  - Keveset  beszélt, inkább hallgatni szerette az emberek történeteit. Nem volt szigorú, sőt, amikor velem volt, ő is gyerekké vált. Sajnos, 52 évesen, májrákban két hónap alatt meghalt.  A gyűrűjét, melyet halála után anyámtól kaptam, ma is viselem - mondja Almudena Paso, hozzátéve:  apja rengeteget dolgozott. Bölcsész és pszichológus volt, húszéves korában kezdte az írást, több újságnak dolgozott egyszerre, közben előfordult, hogy két nap alatt megírt egy színdarabot.

Megtudjuk: időnként fura kihívások érték. Az egyik vezető színésznő feltétlenül szeretett volna játszani Paso-darabban, de nem volt rászabott a figura, ezért a mester négy óra alatt átírta azt. Nehezebb esetnek számított, amikor a Franco-diktatúra idején a cenzúra miatt egy éjszaka alatt kellett a kihúzottak helyett mást írni. Hogy milyen magával ragadóan, azt a Hevesi-színházban láthatjuk, ha megnézzük a Mennyből a hullát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!