Kultúra

2010.09.13. 19:10

Közel hatvanezer látogató volt a magyar dal napján

A szervezők számításai szerint mintegy 55-60 ezren követték figyelemmel a helyszíneken a magyar dal napja eseményeit vasárnap, ami jelentős növekedés a tavalyi 45 ezer látogatóhoz képest.

MTI

   
"A leglátogatottabb az egri helyszín volt. A magyar dal idei fővárosában a Dobó téri fő színpadnál mintegy tízezren szórakoztak, de a többi hat színpadnál is egész nap nagy volt az érdeklődés" - mondta Szabó Edit, a Magyar Dal Napja Nonprofit Kft. ügyvezetője hétfőn az MTI-nek.
   
Kitért arra, hogy valamennyi vidéki rendezvény - Eger mellett Győrött, Debrecenben, Szombathelyen, Szentendrén, Salgótarjánban, Tatán, Zalaegerszegen, Mosonmagyaróvárott, valamint a Hatvan melletti Boldogon voltak programok - telt házas volt, és a fővárosban is nagy volt az érdeklődés. Budapesten a Zöld Pardon volt az egyik legnépszerűbb helyszín, itt több dalt roma zenészek, rockerek és popsztárok együtt adtak elő. Több ezren voltak az Alcatrazban és a Retropolisban tartott retróbulin is. A legtöbb rendezvény ingyenes volt.
   
A magyar dal napjának megálmodója, Presser Gábor az MTI-nek kiemelte: beigazolódott, hogy jó döntés volt pályázatot kiírni a magyar dal fővárosa címre, hiszen Egerben nagyszerű volt a hangulat, sokan érkeztek az ország távoli részeiből is, és az egész város a magyar dal napja lázában égett.
   
Az egri fő helyszínen a koncert az Illés együttes Néha furcsa hangulatban című dalával kezdődött; a hajdani beatzenekar előtt ezzel tisztelgett Presser Gábor, aki a Csík Zenekarral és a Veszelka Kommandó tagjaival is együtt zenélt.
   
"A kezdeményezést folytatjuk. Példa lehet a magyar dal jövőbeni fővárosai számára, amit Eger idén összehozott. Nemcsak koncertek zajlottak hét színpadon, hanem a helyszínek között zenevonat szállította a közönséget, megválasztották a magyar dal borát és kiállítást is rendeztek a városi könyvtárban, amely egri kötődésű ismert előadók munkásságát mutatta be fotók, dokumentumok, lemezek és egyéb relikviák segítségével" - emelte ki a zenész.
   
Mint elmondta, Szabó Attila, a Csík Zenekar muzsikusa megindultan mesélte neki, hogy a magyar dal idei fővárosában közel éjfélig nem tágított a közönség a Dobó térről.
   
Presser Gábor az egri helyszín mellett este a Vígszínházban is színpadra lépett, ahol - mint hangsúlyozta - nagyszerű volt a hangulat. Kitért arra, hogy nagyon népszerű volt a 4-es villamos útján közlekedő "dallamos villamos", amelyen 15 és 20 óra között különböző zenekarok játszottak az utazóközönségnek. Budapesten koncertek voltak többek között még a Millenáris Fogadóban, a Budapest Jazz Klubban, a Klubrádió parkolójában, az óbudai Kobuci-kertben, a Hungexpón, a Budavári Művelődési Házban és a Gödör Klubban is.
   
Szerinte a magyar dal napja azért tud működni, mert alulról szerveződő kezdeményezés, nincs központi irányítás, "nincs mögötte erő vagy hatalom", mindent helyben készítenek elő, és sokat tanulnak saját hibáikból is.
   
"A most szerzett tapasztalatok azt mutatják, hogy jól jár az a település, amelyik megkapja ezt a címet. Hogy mást ne említsek, a média hetek óta erős figyelmet szentelt Egernek, a város valóban az érdeklődés középpontjába került" - fogalmazott Presser Gábor.
   
Megjegyezte ugyanakkor, hogy bár a magyar dal napja kezdeményezés kiemelt célja a fiatal előadók, helyi tehetségek előtérbe helyezése, idén egyes médiaorgánumok esetében ezt még nem érezte súlyponti elemnek.
   
A zeneszerző beszámolt arról, hogy idén a tavalyinál hamarabb elindítják a magyar dal fővárosa pályázatot. Presser Gábor hangsúlyozta: nem "kötelező", hogy a magyar dal fővárosa 2011-ben valamelyik nagyváros legyen, lehet akár egy kisebb település is, ha meggyőző a pályázata.
  
 Szabó Edit az MTI érdeklődésére elmondta: bár a kultúráért felelős minisztérium visszavonta a magyar dal napja digitális archívumának kiépítésére korábban meghatározott idei támogatást, forgatócsoportjaik majdnem minden helyszínen rögzítették a koncerteket.
   
"Ez alapján reméljük, hogy miként idén a tavalyi felvételekből, jövőre az idei anyagokból lehet majd látni a különböző televíziókban felvételeket a magyar dal napja előtt" - tette hozzá az ügyvezető.
   
A magyar dal napját harmadszor tartották meg, országszerte 33 színpadon. Presser Gábor kezdeményezésére először a 2008-as Sziget fesztivál "mínusz egyedik" napján rendezték meg az eseményt. A szervezők szándéka szerint a magyar dal napját minden év szeptemberének második vasárnapján tartják meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!