Kultúra

2010.08.18. 05:58

Élő kert a szonettben

Ősszel Markó Béla szonettjeivel ismerkedhetünk, méghozzá a szerző jelenlétében, s különleges képzőművészeti gyűjtemény is érkezik a zsinagógába. Többek között erről is szó esett a Pannon Tükör delegációjának erdélyi utazása során.

Arany Horváth Zsuzsa

 

- Harmincéves barátság fűz össze bennünket, együtt kaptunk József Attila-díjat 1994-ben - mondta Péntek Imre, amikor beszámolt a minapi látogatás hozadékáról. - A Pannon Tükör Marosvásárhelyen november 12-én mutatkozik be a hírneves kultúrpalotában, itt Zalaegerszegen pedig októberben szeretnénk vendégül látni az erdélyi irodalom jelesét.

A főszerkesztő elmesélte, Markó Béla marosszentkirályi nyaralójában is megfordultak, ahova a szenátor autója vitte őket, természetesen biztosítással.

- Így láthattuk élő valójában is a Kert című szonettkoszorú helyszínét - tette hozzá Péntek Imre.

Az egerszegiek a 2011-es városnapi rendezvények keretében a marosvásárhelyi képzőművészeti Bednáry-gyűjtemény anyagából is láthatnak majd válogatást. Péntek Imre és Soós Zoltán ottani megyei múzeumigazgató tárgyalásai eredményeképpen a zalaegerszegi zsinagógában jelentős alkotók műveit láthatja majd a közönség. (A gyűjtemény névadója Bednáry György, a XX. század elejének marosvásárhelyi polgármestere.) A kollekcióban Barabás Miklós, Ferenczy Károly, Vaszary János, Kernstok Károly, Lotz Károly, Munkácsy Mihály, Paál László egy-egy festménye is megtalálható. A gyűjtemény Magyarországon eddig még csak Szentendrén vendégeskedett, 2007-ben, nemrég pedig Münchenbe utazott.

A zalaiak a marosvásárhelyi Népújság főszerkesztőjével, Nagy Miklós Kunddal is találkoztak, majd Csíkszeredán a Székelyföld című, szintén 15 éves folyóirat szerkesztőivel is felvették a kapcsolatot.


Markó Béla író, költő, tanár, a Romániai Magyarok Demokratikus Szövetségének elnöke, 2004-től a román kormány miszterelnökhelyettese. Irodalmi munkásságához tartozott az Igaz Szó irodalmi folyóirat szerkesztése.  1989-től főszerkesztője volt a marosvásárhelyi Látó című irodalmi folyóiratnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!