Kultúra

2010.05.16. 07:30

Gandhi és más indiai hírességek levelei a delhi Brunner-tárlaton

Mahatma Gandhi, Rabindranath Tagore, Jawaharlal Nehru és Indira Gandhi két magyar festőművészhez, Sass Brunner Erzsébethez és Brunner Erzsébethez írott levelei is megtekinthetők azon a kiállításon, amelyet csütörtöktől láthat a közönség a Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központban.

MTI


A tárlatot Brunner Erzsébet születésének 100. évfordulója alkalmából ritka dokumentumokból és fotókból állították össze - mondta el az MTI-nek Lázár Imre, az intézet igazgatója, hozzátéve: a szerda este megnyílt kiállítás, amely július 2-ig tart nyitva, az anya-leány művészpárosnak a XX. századi indiai történelem legnagyobb alakjaival ápolt szoros kapcsolatait mutatja be.
   
Sass Brunner Erzsébet és Brunner Erzsébet 1930-ban érkezett meg Santiniketanba és két évig tartózkodott Tagore egyetemén. Mindennapjaikat Tagore közvetlen közelében élték, megörökítve a Nobel-díjas költő arcképét és életének megannyi részletét. Santiniketani tartózkodásuk után is folyamatos kapcsolatot tartottak és rendszeresen leveleztek a költővel annak 1941-ben bekövetkezett haláláig.
   
Mahatma Gandhival 1934-ben találkoztak először, amikor Brunner Erzsébet Bangalore-ban megfestette a portréját. A Brunnerek mélyen rokonszenveztek az indiai függetlenségi mozgalommal és nagyon tisztelték Gandhi elveit. Gandhi is nagyon jó véleménnyel volt a Brunnerek művészetéről, különösen nagyra értékelte az indiai élet és az indiai emberek hiteles ábrázolását. A Brunnereknek írt számos levele arról árulkodik, hogy ez a szoros kapcsolat mély és kölcsönös rokonszenven alapult.
   
Közeli kapcsolatról és kölcsönös megbecsülésről árulkodnak Jawaharlal Nehru és Indira Gandhi levelei is. Nehruval 1938-ban, Londonban találkoztak először. Ez a barátság akkor vált igazán szorossá, amikor Brunner Erzsébet anyja halála után Delhibe költözött. A magyar művész a Nehru-család legközelebbi barátai közé tartozott, Indira Gandhi az egyik legbizalmasabb barátnője volt. Ez a szoros barátság akkor is megmaradt, amikor Indira lett a miniszterelnök. "Szép példája ennek az a levél, amelyben Indira Gandhi 1972-es magyarországi látogatásáról számol be Brunner Erzsébetnek, amikor a miniszterelnök több Brunner-festményt ajándékozott a Magyar Nemzeti Galériának és a Nagykanizsai Múzeumnak" - részletezte Lázár Imre.
   
A Brunnerek Tagorét, Gandhit, Nehrut, Indira Gandhit, valamint az indiai történelem sok más nagyságát ábrázoló portréit Indiában a Delhi Nemzeti Galéria, az Indira Gandhi Művészeti Központ, Magyarországon a Magyar Nemzeti Galéria, a Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Múzeum és a nagykanizsai Brunner-gyűjtemény őrzi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!