Kultúra

2010.01.05. 07:03

Szalóki Ági énekesnő: A világ jó, az élet szép...

A sokakat meglepő Karády-lemez után ismét a költészet és a népdal felé fordult Szalóki Ági. De ugyanolyan hitelesen énekel világhírű zenészek társaságában jazzt vagy cigánydalt.

Varga Zsuzsa

- Egy interjúban azt mondta, már húszévesen a csúcson volt, külföldön is. Aztán jött egy hullámvölgy, szinte a karrierje természetes folyományaként. Kinek a véleménye igazán mérvadó az ön számára? A közönségé vagy inkább zenész barátaié?- Sokat alakultam az utóbbi években. Az önismeret és az önértékelés szempontjából is. Sokat segített a közönség, a barátok és a szakma (e két utóbbi erősen fedi egymást) véleménye és szeretete. Rengeteget számít, hogy tudom, zenésztársaim bíznak bennem, kölcsönösen megbecsüljük egymást. A közönség azt láthatja, hallhatja, érezheti, hogy a színpadról valami közös jó áramlik. Elsősorban a barátaim véleményét mérlegelem vagy fogadom el, hiszen velük vagyok szorosabb kapcsolatban. De rengeteg levelet és ajándékot kapok, biztatást, jó szót, ölelést. A zene egy tágabb értelemben vett családot adott nekem.

- A művészlét állandó fegyelmet és alázatot kíván. Előfordult már, hogy önmagát kellett legyőznie?

- Folyamatosan le kell magam győznöm. Néha meg épp azért kell küzdenem, hogy ne küzdjek.

- A Millenáris Teátrumban tartott lemezbemutató után készül országos turnéra?

- Tavasszal több vidéki városban is szeretném bemutatni az új lemezt. Persze koncertek közben sem pihenek, újabb verseket keresek. Az enyémeket, a mieinket.


HAT SZÓLÓLEMEZ JELZI AZ EGYÉNI UTAT
Szalóki Ágnes Budapesten született 1978-ban. Már négy-öt évesen érdeklődött a népzene iránt. Pedagógus szülei nagy figyelmet fordítottak zenei képzésére és nevelésére. A fővárosi VI. kerületi Tóth Aladár Zeneiskola elvégzése után Bodza Klára népdalénekesnő növendéke volt. Évekig tagja volt a világzenét játszó Besh o Drom és az Ökrös együttesnek. Szólóénekesként 2005 óta lép fel saját zenekarával. Hat szólólemeze jelent meg. Két albumát az Év lemeze díjjal jutalmazták.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!