Kultúra

2010.01.21. 19:33

Bolgár születésű író kapta a csaknem 6,8 millió forinttal járó irodalmi elismerést

A bolgár születésű Ilija Trojanow német író vehette át csütörtökön este az európai irodalom jeles alakjait kitüntető Würth-díjat Stuttgartban.

zaol.hu

A 25 ezer euróval (csaknem 6,8 millió forint) járó elismerést a Stuttgarter Schloss-ban adták át a 44 éves írónak, akit "a modern kor nagy menekült- és bevándorlási jelenségének költői krónikusaként" jellemeztek.

Trojanow dokumentumművek, úti beszámolók, riportok és elbeszélések révén osztotta meg olvasóival "az inter- és transzkulturális valóságélmények új érzetét" - állt a méltatásban.

Az elismert író - akinek művei 17 nyelven, a többi közt magyarul is elérhetők - 1965-ben Szófiában született, családjával 1971-ben menekült Jugoszlávián és Olaszországon át Nyugat-Németországba, ahol politikai menedékjogot kaptak. A család alig egy év múlva Kenyába költözött. Trojanow 1985 és 1989 között Németországban folytatott tanulmányokat. Tíz évvel később Indiába ment, ahol öt esztendeig élt, és áttért az iszlám hitre. 
 
A kritikusok kedvelik őt, 2006-ban a lipcsei könyvvásár díját kapta meg, 2007-ben a berlini irodalmi díjjal is kitüntették. Tavaly újfent a lipcsei könyvvásáron részesült elismerésben.
 
Ilija Trojanow a hatodik író, aki a Würth-csoport díját kapja, a kitüntetést kétévente ítélik oda, korábban Hermann Lenz, a német könyvszakma békedíjával elismert Claudio Magris, Claude Vigée, Harald Hartung, a Nobel-díjas Herta Müller, valamint Peter Turrini vehette át az elismerést.

Forrás: MTI/dpa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!