Kultúra

2009.11.02. 06:34

Hormonok a csúcsponton: hisztis libák és szexista fiúk

Az első randi, kézfogás, csók és szex rendesen próbára teszi a kamaszokat. Sohonyai Edit írónő kivételes őszinteséggel avatta be eme titkokba nemrégiben az Apáczai, Eötvös és Öveges iskola diákjait.

Kerkai Attila

- Tizennégy éves koromban én voltam az a lány, akit a csajok kivágtak a WC-ből, mondván: fiúk innen húzzanak ki! - kezdte sztorizgatását Sohonyai Edit. - Aztán változtattam a külsőmön: miniszoknya, magas sarkú, parfüm, de még így sem éreztem magam jó nőnek. Hiányzott valami, az első szerelem. Tizennyolc évesen már minden kortársunk csókolózott, kivéve a barátnőmet és engem. Így elhatároztuk, elmegyünk egy diszkóba, és addig nem jövünk haza, míg el nem csattan az első csók. Rám is talált egy 190 cm magas szőke srác, aki egész este elkápráztatott táncával, majd mikor a hormonok a csúcspontra jutottak, hazakísért és megcsókolt. De az elvárásaimat jócskán alulmúlta. Nekem a szerelmesfilmek nem ezt ígérték. Érzések nélkül az első csók olyan volt, mintha csak megpróbálták volna körbenyalogatni a fejem. Szóval lányok a tanácsom, várjatok, amíg éreztek valamit a kiszemelt kandúr iránt, különben az első csókot csak a dögvészhez hasonlíthatom.

Persze ma már sikerült az írónőnek is feldolgozni a kellemetlen élményeket, sőt, még előnyt is kovácsolt belőlük. Hiszen a sok kalamajkából tanulta meg, milyen gátlásosan, az esélytelenek kétségbeesésével szerelmesnek lenni, s milyen elérhetetlennek tűnik ebben az állapotban a boldogság. Az előadáson mesélt arról is, mikor tizenéves keresztfiával férfiszemszögből vizsgálta a témát.

- Tipikus jó pasi keresztfiam, Tamás - aki több kötetem ihletője is - fejlődését végigkísértem - mondta. - Ekkor döbbentem rá, hogy régi, anyu, miért is szültél engem nőnek? felkiáltásaim alaptalanok. Fiúnak lenni sem könnyű, láthatjuk abból is, hogy sokkal több körülöttünk a hajlott hátú férfi, mint nő. És nem is csoda, nehezebb álompasiként helytállni, mint álomnőként. A fiúk elvárásait könnyebb teljesíteni. Ők a retusált képek alapján csak jó kis szilikoncicákra vágynak, majd racionalizálva a dolgokat ezen is könnyen túllépnek. A lányok kereső képe azonban a magas, izmos, jó fenekű, pénzes pasira fókuszál, akinek motorja vagy kocsija is van. És persze a hormonok miatt is másképp fejlődünk. Míg a srácokat már úgy hatodikas koruktól a paplan alatti dolgok izgatják, a csajok beérik a brazil szappanoperákból merített illúzióval.

Az írónő fő törekvése, hogy ezeket a téves elképzeléseket eloszlatva a metakommunikációról, önbizalomról (leginkább annak hiányáról), fiú-lány kapcsolatokról, és a szexualitás alapjairól beszélgessen a kamaszokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!