Kultúra

2009.09.29. 06:53

A mesés képzelet hatalma

Nagykanizsa - Közel fél éves alkotómunkát követően nemrég fejezte be Kustár Zsuzsa, a képzőművészet kiemelkedő alakja egy monumentális padlómozaik újjáépítését. A magyar népművészet és a zodiákus jegyek kapcsolatát bemutató alkotást a napokban szállítják végleges helyére, a fővárosba.

zaol.hu

Nagykanizsa - Közel fél éves alkotómunkát követően nemrég fejezte be Kustár Zsuzsa, a képzőművészet kiemelkedő alakja egy monumentális padlómozaik újjáépítését. A magyar népművészet és a zodiákus jegyek kapcsolatát bemutató alkotást a napokban szállítják végleges helyére, a fővárosba.

Az eredeti mozaikot 1978-ban készítette a művésznő a budapesti Kelli László Úttörőház részére, ám az oly mértékben károsodott az elmúlt években, hogy teljes egészében újjá kellett építeni. Kustár Zsuzsa fél évvel ezelőtt látott hozzá az aprólékos előkészítést igénylő alkotás összeállításához, mely során óriási mennyiségű fekete és fehér színű üvegkockát használtfel. A mozaik e napokban már vászonnal leragasztva arra vár, hogy végleges otthoná-ba, az egykori úttörőházba szállítsák. S megy vele alkotója is, hogy a lerakás a lehető legnagyobb rendben történhessen.

- A keleti-nyugati rendszerű zodiákus állatövek és a magyar népművészet kapcsolatát mutatja be az alkotás, három koncentrikus körgyűrűben - magyarázta az alkotó. - Az első az esztendő 12 hónapját ábrázoló nyugati állatöv, a második a 12 álló csillagképet bemutató kínai állatöv, a harmadik pedig a magyar népművészet Hold-ház rendszerű esztendőköre, amely 28-féle típust, karaktert különböztet meg. E motívumokat a magyar népművészet nemcsak ismerte, de nagyon komolyan vette, s rendszeresen alkalmazta is csontkarcolások-ban, ház-, illetve ruhadíszítésekben.

Kustár Zsuzsa márciusban kezdett hozzá az építőkockák felaprításához, s végül augusztusra állt össze teljességében a mozaik. 


Kustár Zsuzsa egy monumentális padlómozaikot épített újjá
Fotó: Horváth-Balogh Attila

A művész jelezte: vannak újabb ötletei, de az ősztől tavaszig tartó időszakot leginkább elmélkedésre használ-ja majd. Eközben a magyar népköltészet remekeit, ráolvasásokat, imádságokat, mondókákat és népdalokat, pontosabban azok jelképeit elem-zi saját könyve, a Feléledő álomfej-tés, álomszótár alapján, megfejtve így azok titkos üzeneteit.

A sok esztendő alatt összegyűjtött tapasztalatait - rajongói örömére - várhatóan jövőre írásban is összefoglalja majd.

Kustár Zsuzsa (67) írja művészete lényegéről honlapján: Képzeletem a mesére hajló költészetet kedveli, s ezt nagyon sokféle technikai eszközzel fogalmaztam meg eddig, úgymint ólmozott üvegablak, üvegmozaik, padlómozaik, selyembatik, gobelin, nemez falikép, ceruzarajz, tollrajz, rézkarc, kőnyomat, olajfestmény. A nagy mozaikfalakat és a padlómozaikot is magam készítem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!