Kultúra

2009.07.09. 02:28

Meztélláb a tarlón

Németfaluban laktam, tízévesen vetettem a kötelet, tizenöt esztendősen vágtam a rendet. Szokás volt Péter Pálkor, ha nem is érett meg a gabona, vágni kellett egy kévét.

Az Olvasó

Akadtak akkor is esős nyarak, vártunk, amíg megszáradt a gabona. De arra is emlékszem, hogy a nagy szárazság miatt sokszor éjszaka arattunk, éjfél után, egy órakor mentünk ki a gabonatáblára. Előfordult, napközben is megszaladt az eső, olyankor gyorsan kepényi kellett. Kepélésnek mondták, amikor az összegyűjtött kévéket keresztbe rakták... 

A tarlón meztélláb szaladtunk, úgy hordtuk a kévét. Tudtuk ám, hogyan kell rajta menni, csúsztatva, akkor nem bökte a talpunkat. 73 éves vagyok. Jó azokra a nyarakra visszagondolni, s az is, hogy a hagyomány kicsit visszahozza azt a régi időt. Ne bántsuk a fiatalokat, örömmel látom, egyre több az érdeklődő. 

Az Igazgyöngy Hagyományőrző Egyesület tagjaként veszek részt a hét végén Nován a kézi aratáson, ahová eljönnek a fiaim is, megnézik, hogyan vágja a rendet az édesapjuk. Voltam már a megye első kaszása is, na látják, ezek a jó érzések, akkora örömöt hoznak, az ember alig várja a következő esztendőt.

Pilise József hagyományőrző

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!