Kultúra

2009.07.25. 02:29

Alkotótábor a birtokon: hegyre mentek a festők és a fafaragók

Tótszentmárton - A napokban zajlik a hagyományos alkotótábor Radnai István hegyi birtokán. A fafaragók fő munkája ezúttal egy Szent Mihály-szobor, amely murakeresztúri megrendelésre készül.

zaol.hu

Radnai István, a Tótszentmártoni Fafaragó Egyesület elnöke immár 1991 óta évről évre megszervezi alkotótáborát, melyre nemcsak a környékről, de az ország távoli pontjairól, sőt, Horvátországból, Szlovéniából is érkeznek művészek, festők és fafaragók. 

Az elmúlt évek alatt több olyan alkotás került ki az itteni mesterek kezei alól, amelyek ma már Tótszentmárton közterületeinek, középületeinek díszei. Most se lesz ez másként, a fő attrakció, a Szent Mihály-szobor az azonos nevű hegyet díszíti majd Murakeresztúron, s mivel Tótszentmárton gyakorlatilag befogadóképessége határára jutott, számos alkotással gyarapodnak a tábor létrejöttéért sokat fáradozó támogatók is.

A miklósfai, nyolcadik osztályos Szabó Dávid már tavaly is a tábor résztvevője volt. Családjában hagyománya van a fával való foglalatosságnak, nagyapja ugyanis asztalos.

- Természetesen én is asztalos szeretnék lenni, már van is pár sérülésem, egyszer például a gyalu elkapta az ujjamat - mutatta kezét vidáman a lelkes fiatalember, miközben egy cseresznyefa mángorlón dolgozott.

Dr. Gyovai Ernő Nyíregyházáról a tábor rendszeres visszatérője. Mint mondta, idén jött utoljára, mert koránál fogva egyre inkább nehezére esik az utazás. Ezúttal egy különleges pásztorbotot készített, amelynek feje kihúzható tőrt rejt.

- A pásztorok régen is készítettek maguknak ilyen botot - mondta. - Ha valaki nagyon kötözködött a pásztorral, az előbb a bunkós végével fejbe verte, ha meg minden kötél szakadt, előkerült a tőr is...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!