Kultúra

2009.05.13. 02:29

Tóni és Marci duója

Zalaegerszeg (gyf) - Több mint húszéves vágyát valósította meg Kránitz Tóni, a Shabby Blues Band szájharmonikása azzal, hogy Acoustic Blues Duo néven egy új formációt hívott életre.

Gyuricza Ferenc

Társa Hangácsi Marci, a megyeszékhely tehetséges fiatal muzsikusa lett.

Az újonnan létrejött formáció nemrég mutatkozott be a Bessenyei Kávéházban a tradicionális blues- és amerikai munkadalokból, ír népzenéből összeállított repertoárjával. Műsorukban jórészt Bob Dylan, Muddy Waters, Eric Clapton, Robert Johnsson és John Mayall szerzemények, illetve a Rolling Stones által is játszott dalok szerepelnek.

- Még a 80-as években, a Blues Experience zenekar idején szerettem volna egy akusztikus duót létrehozni - mondta Kránitz Tóni. - A magam részéről sokkal jobban szeretem a blues zenének ezt az ágát, amely egy szájharmonikásnak szakmailag sokkal több lehetőséget biztosít. Itt nincsenek olyan hangszerek, amelyek elnyomják a harmonikát, valóban virtuóz játékra van szükség. Egészen mostanáig nem találtam olyan társat, akivel az elképzeléseimet meg tudnám valósítani. Marci nagyon jó partner. Jól ismeri a blues zenét, remekül játszik gitáron és zongorán, kiválóan énekel, illetve zenét szerez és szövegeket is ír.

A két zenész egy Jim Morrison emlékest kapcsán talált egymásra. A Hangácsi Marci vezette Under The Bridge együttes mutatta be az Amerikai ima című műsort, amelyben vendégként Kránitz Tóni is szerepelt. Utána többször játszottak még együtt, majd a szájharmonikás úgy érezte, eljött az idő, és előállt javaslatával, amelyre Hangácsi Marci rögtön igennel válaszolt. Ő is belekóstolt már az akusztikus hangzásvilágba. Az új formáció zenéje kifejezetten a kisebb klubokba való - ahogy Kránitz Tóniék fogalmaztak: tipikus kocsmazene, amelyre igény mutatkozik.

- Az akusztikus duó a blues zenében nem ismeretlen fogalom, a múlt század húszas éveiben próbálkoztak hasonlóval - magyarázta Kránitz Tóni. - Világhírűvé ezt a műfajt a vak Sonny Terry és a tolókocsis Brownie McGhee tette a 60-as években. Vannak magyar követői is a stílusnak, a legismertebb közülük a Muszty Bea-Dobay András páros.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!