Kultúra

2009.05.19. 02:27

Határon túli szerzőkért

Keszthely (pe) - A Tyúkszemű lány és a Falu esze is tiszteletét tette a nemrég megrendezett Szép Magyar Beszédért Vers- és Prózamondó Versenyen.

Petrovics Ernő

Ők azonban nem versenyzőként, határon túli szerzők humoros műveinek szereplőiként voltak jelen a megmérettetésen. A verseny jövőre lesz tizenöt éves. Az alapítás óta eltelt idő alatt közel félezer megyebeli diák vett már részt a szép beszéd megőrzését és a gyerekek irodalmi műveltségének tágítását célzó versenyen.

- Tizenöt éve az egyik diákom első helyezést ért el egy történelmi versenyen, s akkor kivételesnek számító módon a felkészítő tanárt is kisebb pénzjutalommal díjazta a zsűri - kezdte dr. Gárdos Lászlóné nyugdíjas pedagógus, majd hozzátette: - Mivel akkoriban tanórai keretben még a határon túli magyar írókról és költőkről nem igazán esett szó, ezért a pénz segítségével elindítottam az e területre koncentráló Szép Magyar Beszédért Versenyt. Ezen az általános iskolás indulók az említett alkotói kör műveiből - kezdetben főleg Kányádi Sándortól - adták elő egyebek mellett az általuk választott verseket és prózai alkotásokat. Idén például humoros alkotásokkal készülhettek az alsó és felső tagozatos kategóriában versengők. Az eltelt tizennégy év alatt tizenhat környékbeli iskolából érkeztek a keszthelyi döntőre az első, intézményi fordulón kiválasztott tanulók.

Pappné Beke Judit könyvtárigazgató segítségével, a Fejér György Városi Könyvtárban rendezték a versenyt:a végén minden induló valamilyen apró ajándékot és Kós Károly által szépen megrajzolt székely kapuval díszített oklevelet is kapott.

- 2002-ben Keszthely Város Szolgálatáért díjjal tüntettek ki, s ebből a már nagyobb összegből megalakulhatott a Szép Magyar Beszédért Alapítvány. Cséby Géza irodalomtörténész, író, a Goldmark Károly Művelődési Központ volt igazgatója tölti be azóta is a kuratóriumi elnöki tisztet, Böcskey Zsuzsanna pedagógus az alapítvány titkáraként végzi az aktuális teendőket - osztotta meg velünk dr. Gárdos Lászlóné, aki egykor mint a kőszegi Jurisics Miklós Gimnázium diákja kedvelte meg a verseket, hagyományőrző tevékenységet. A verseny tizenöt éves évfordulójára már most, sok meglepetéssel készülnek a szervezők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!