Kultúra

2009.04.14. 02:29

Pepe időnként pedagógus

Zalaegerszeg - A pedagógus levelet kap, hadat üzen neki az osztály. A diákok nem tanulnak az óráira, nem kommunikálnak vele, mert egy társuk felakasztotta magát és ezért őt teszik felelőssé... Scherer Péter bújt a tanár bőrébe, a színművész a Báthory-középiskolában lépett közönség elé.

Péter Gyöngyi

Kai Hensel Klamm háborúja című művét úgynevezett osztályteremszínházi produkció keretében ismerhették meg a zalaegerszegi Báthory-középiskola diákjai, tanárai. Monodrámát láthattak, tulajdonképpen nézőként is szereplői voltak az előadásnak, hiszen ők játszották az osztályt. A Kolibri Színház eme produkciójának szereplője, egy másik hasonlónak pedig rendezője Scherer Péter. Abban Pelsőczy Rékával és Szanitter Dáviddal a tanárverés témáját járják körül, az előadásban a tanárnő és diákja személyében két magányos, sikertelen ember története elevenedik meg. A két darabot nem csak iskolákban mutatják be, de ha teátrumban játsszák, akkor is osztályteremben ülnek a nézők.

- Minden színpadi műnek az az üzenete, amit abból az ember magára tud venni - fogalmazott a színművész Zalaegerszegen is játszott előadása kapcsán. - A Klamm háborúja után egy drámapedagógussal együtt lehetőséget adunk a diákoknak a beszélgetésre. Érdekes, hogyan nyilvánulnak meg, miként látják a pedagógus belső történetét, saját szerepüket a tanár-diák viszonyban. Tapasztalataink szerint jó irányú kommunikáció indul meg a tanárok és a diákok között, ez az előadás igazi hatása.

- A nagyközönség főként a vászonról ismeri, a Kapa-Pepe páros fogalom. Legutóbb a Made in Hungariában láthatta a nagyérdemű. Kevés színész forgat ennyit manapság.

- Sok szerencse kell hozzá. Például, hogy olyan feladatokat kapjon az ember a színházban, melyek miatt érdekes lesz a filmrendezőknek, akik amúgy nem nagyon járnak előadásokra, hiszen rengeteget melóznak, hajtják az ügyeiket... Szóval jó időben, jó helyen kell lenni. Nekem volt egy előadásom, a Szentivánéji álom, ami elindítottaa filmes történetem. Szomjas György Gengszterfilmjében már egy párost alkottunk Mucsi Zolival. Ez ugyan nem kapott olyan nagy publicitást, de arra kaptuk a Filmkritikusok Díját a legjobb férfialakításért. Utána következett Jancsó Miki bácsival hat film, ez már tényleg erős embléma volt számunkra. Sokan gondolják azt, hogy ott született a Kapa-Pepe kettősünk, és hogy a filmből örököltük meg a neveinket, pedig fordítva volt: eleve Kapa-Pepe voltunk, az tetszett meg Miki bácsinak.

- Mindeközben színházi feladatoknak sincs híján.

- Örömhír, hogy a Fédra Fitness című előadásunkat beválogatták a POSZT-ra. Ez egy görög mű átirata, Tasnádi István a szerző és ő is állította színpadra. Egy francia rendező Iljics - The real story of Carlos címmel Carlos életét dolgozza fel, néhány magyar kollégával együtt én is kaptam benne egy kisebb szerepet, ezt Németországban forgatjuk. Április végén Ascher Tamással kezdünk partizánmunkába . Azok a volt krétakörös színészek, akik nem dolgoznak már együtt Schilling Árpáddal, megkeresték, megkerestük a rendezőt. Ősszel tartunk majd bemutatót. A Duna TV Állomás címmel készített sorozatot, ez folytatódna nyáron, és a korábbihoz képest nagyobb lenne benne a szerepem. Ez tíz-tizenöt nap forgatás jelent. Nem panaszkodhatok tehát, van munkám.

Természetesen a családra is szakít időt, belefér a nyárba egy kis nyaralás is. Március végén már kiszakította magát a munkából egy hétre, akkor Egyiptomba utazott a család. Egy francia rendező Carlosról forgat filmet Németországban, ebben is szerepel

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!