Kultúra

2009.04.16. 02:29

Az utcán kezdték

Zalaegerszeg - Remek hangulatú esttel örvendeztette meg hallgatóságát nemrég a a hangversenyteremben. Lemezbemutató koncertjükön Louis Armstrong legismertebb szerzeményeit, dalait hozták el a zalai közönségnek.

Sinkovics Eta

Még a fellépés előtt váltottunk néhány szót Bényei Tamással, a zenekar vezetőjével. Az együttes két évtizede alakult, a 20-as, 30-as, 40-es évek korai jazz, a swing és a dixieland zenéje határozza meg stílusukat, valamint az e korszakból származó magyar szerzemények is szerepelnek repertoárjukban.

Bényei Tamás nem véletlenül vonzódik ehhez a világhoz hangszeres előadóként és énekesként. Zeneiskolásként trombitatanára, Apáti János jóvoltából ismerkedett meg többek közt Louis Armstrong számaival, s szerette meg a világhírű zenész muzsikáját. Ám hiába vonzódott a zenéhez a siófoki fiatalember, hivatásul mégis a képzőművészeti pályát választotta, grafikus lett.

- Közben azért a zene megmaradt hobbinak. Ha az ember megfelelő motivációt, inspirációt kap hozzá, akkor nem hagyja abba. Nekem a honvédségnél adódott erre lehetőségem. Zalaegerszegen voltam katona, és tulajdonképpen itt alapítottam meg a zenekart az ország különböző vidékeiről érkezett, dixieland kedvelő egykori zeneiskolás srácokkal. Kísérőzenekara voltunk az akkori előfelvételis színészek bohózatokból, musicalekből összeállított műsorainak. Ma már köztük többen neves művészek, mint Haas Vander Péter, Kautzky Armand, Horváth Lajos Ottó, Kárpáti Levente vagy László Zsolt - emlékezett a húsz évvel ezelőtt történtekre.

Egy ideig munka mellett, utcazenészként hódoltak a muzsika szeretetének, ám egyre több felkérést kaptak. Feladták az állásaikat és elkezdték a profi zenészek életét élni. Szerinte egyébként, még ha vannak is erre iskolák, a jazzt nem lehet sem megtanítani, sem megtanulni.

- Sok helyre hívnak bennünket, hál istennek a jelenlegi nehezebb időszakban is. Mert azért a gazdasági válság hatását mi is érezzük. Szerencsére még nem tartunk ott, de ha eljön a pillanat, személy szerint egy pizzáért is elmennék zenélni. Erre tettem fel az életem, s mint tudjuk, ez a szakma nem a meggazdagodásról szól.

- Ön nemcsak zeneileg, de külsőleg is azonosul a múlt századi stílussal. Tudatosan?

- Ez valahogy a lényemből fakad. Ösztönös. Armstrong rekedt hangját nem utánzom, azt gondolom, nagy hiba lenne, hiszen ebben ő volt a legeslegjobb. Azonban szellemiségét, zenei világát igyekszünk felidézni. Legújabb lemezükön Louis Armstrong szellemiségét, zenei világát idézik fel

Ezek is érdekelhetik