Kultúra

2009.04.24. 02:29

A madrigáltól az Omegáig

Gellénháza - Nagy fába vágja a fejszéjét az, aki komolyzenével foglalkozik, hiszen a műfaj - valljuk be - nem mozgat meg tömegeket. Vagy mégis? Az ötéves Orchidea Kamarakórus tagjai nem panaszkodhatnak.

Péter Gyöngyi

Sokszor és sokan hangoztatják, hogy manapság csak kevesen fogékonyak az értékre, a gondolatébresztő kulturális produkciókra. Az Orchidea Kamarakórus tagjai szerencsére cáfolhatják mindezt, mert ugyan az általuk képviselt komolyzenéről sem állíthatjuk, hogy populáris műfaj lenne, a közönség mégis örömmel hallgatja előadásaikat. Immár öt esztendeje.

A formáció megalakítása a település nőklubjának tagjaiban fogalmazódott meg. Felkeresték Dormán Tiborné Valikát Zalaegerszegen, tudna-e nekik karvezetőt ajánlani. Az énektanár - aki a Városi Vegyeskarnak is tagja volt, de nevéhez fűződik a Canterina Kamarakórus alapítása is - Kincses Ildikót említette, foglalta össze az előzményeket Vizlendvai Lászlóné. Tizenketten vállalkoztak a feladatra, másfél éve pedig - a vidám társaság cseppet sem babonás - tizenhárman dalolnak. 



Fotó: Pezzetta Umberto

- Kuriózum persze, hogy komolyzenével állunk színpadra, de mindegyikünknek ehhez volt, van kedve - fogalmazott Vizlendvai Lászlóné.

- Örültem, amikor megkerestek, kihívásnak tekintettem a feladatot, kimondottan női kart addig még nem vezettem - említette Kincses Ildikó, aki a felkérés időszakában egyebek mellett a Városi Fiúkórusnál ténykedett szólambetanítóként, másodkarnagyként. - Rögtön jöttem, megismerkedtem velük, meghallgattam őket, és úgy véltem, nyugodtan megkezdhetjük a munkát. Reneszánsz madrigálok, illetve XX. századi zeneszerzők, mint Bartók Béla, Kodály Zoltán, Bárdos Lajos művei egyaránt megtalálhatók a repertoárunkban, de spirituálét, könnyűzenét, például Omega-dalt is énekelünk. Nem panaszkodhatunk, mindig pozitív visszajelzéseket kapunk a közönségtől. Nagy dolog, hogy egy ekkora község komolyzenei kórussal rendelkezik.

- Tényleg szívesen hallgatják őket - erősítette meg az elhangzottakat Horváth László, a művelődési ház és az iskola igazgatója, aki örömmel segíti a hölgyeket, maga is fellép velük, gitárkíséretet biztosít a dalokhoz. A kamarakórus amúgy a helyi művelődési ház támogatásával működik.

A csapat jó hangulatban, szorgalmasan készül a szombaton 18 órakor kezdődő jubileumi fellépésre. Felvetődik a kérdés, vajon a férjek hogy viselik, hogy asszonyaik munka után próbára sietnek?

- Rendesek a férjek és helytállnak, ha nem vagyunk otthon - jegyezte meg Cseresznyés Csabáné. Már megalakulásuk évében meghívást kaptak Ausztriába egy kórustalálkozóra és állandó résztvevői a kistérségi művészeti fesztiváloknak is. Tavaly arany mősítést kaptak, azt megelőzően nívódíjjal, karvezetői kiemelt nívódíjjal zárták a megmérettetést. Templomi hangversenyeket is adnak, emlékezetesek számukra azok, amikor szentestén, az éjféli mise előtt énekelnek. Hamarosan egy esküvői ceremóniát tesznek ünnepélyesebbé, és készülnek a Szent Iván-éji falunapra. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!