Kultúra

2009.03.16. 03:29

Nem köti gúzsba

<b>Zalaegerszeg</b> - Az önarckép különleges feladat a művészetben, hiszen saját magunk ábrázolásába sok minden beszüremlik. Hát még, ha formálódó, bontakozó személyiségű tizenéves az illető.

Temesi Hilda

Most hat dunántúli, művészeti képzéssel foglalkozó középiskola diákjai vállalkoztak erre, a Keresztury ÁMK háromévente meghirdetett Önarckép pályázata nyomán. A termést a Gönczi Galéria tárja elénk, március 28-ig. Idén az egerszegi Ady-iskola hozta el a fődíjat, a 10. osztályba járó Tóth Alexandra lett az első helyezett.

- Miként született a díjnyertes mű? - tudakoljuk a 16 éves egerszegi lánytól.

- Az iskolában készült, ez volt a feladat festészetórán - mondja a leány, aki a Petőfiből igazolt át 8. után az Adyba, s ez az önarckép volt az első találkozása az olajfestékkel.

- Élesben készült a kép vagy korábbi vázlat, esetleg fotó alapján?...

- Vázlat nélkül, tükörből dolgoztunk, a mosdóból is hoztunk néhányat. Elég érdekes óra volt, fésülködés, smink, aztán jöhet a vászon...

A zsűri az indoklásban kiemelte: Alexandra portréképe minimális eszközzel fejez ki maximális mélységet, lényegre törő, könnyed, ugyanakkor kifogástalan formaérzékről tanúskodik. A festmény mentes minden póztól, modorosságtól, Alexandrát még nem köti gúzsba a tudás.

- Alig akartam elhinni, hogy rólam van szó... - idézi fel az eredményhirdetés perceit a lány, aki az adys évek előtt csak otthon rajzolgatott. - Először azt hit-tem, valamelyik másik iskolából is nevezett egy Tóth Alexandra...

- Mit szóltak otthon?

- Örült mindenki, de nagyon meg is lepődtek, nálunk a családban eddig senki nem foglalkozott művészettel. Hogy nekem mit jelent a díj? Önbizalmat ad, sokat...

Tanára, Tánczos György ugyancsak büszke Alexandrára, az ő szíve is nagyot dobbant az eredmény hallatán. A sikert annak tudja be, hogy tanítványa ráérzett az olajfestés technikájára, s időben abba tudta hagyni a munkát...

- ???

- Egy festmény sokféle szinten lehet kész , s ha elérünk egy egységes állapotot, ahhoz már nem szabad hozzányúlni - magyarázza. - A diákok ezt nem mindig hiszik el. Elég önérzetesek, tökéleteset akarnak, aminek az a vége, hogy bedöglika háttér, gyötört lesz a felü-let, egyenetlen az összhatás. Alexandra képén mindennek nyoma sincs.

Két éve van rá mód, hogy a diákok megismerjék az olajfestés alapjait a képzés keretében. A technikai előkészületeket is ők végzik, méretre vágják a lécet, összeszegelik a rámát, ráfeszítik a vásznat, amit maguk is alapoznak le.

- A díj és a jutalom mellé jár egy ötös is Alexandrának?

- Természetesen, sőt, mindhárom díjazottat felterjesztem igazgatói dicséretre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!