Kultúra

2009.03.25. 03:29

Megmondani az igazságot

Zalaegerszeg - Horváth József megindultan idézi fel a koncerttel egybekötött budapesti díjátadó ünnepséget, ahol a minap a Magyar Zenekarok és Kórusok Országos Tanácsa (KÓTA) Mecénás elismerését vehette át...

Sinkovics Eta

- Annak idején a nagykanizsai zeneiskolában zongorázni és gitározni tanultam. Nem kerültem ugyan zenei pályára, de a munkám főleg ehhez a területhez kötődött, úgy a megyei tanács művelődési osztályán, ahol 25 évig dolgoztam, mint az MMIK-ban, ahonnét nyugdíjba vonultam.

Népzene, néptánc, Röpülj Páva mozgalom, komoly- és könnyűzenei koncertek - hosszasan lehetne sorolni a rendezvényeket, melyek fölött bábáskodott.

- Ahogy elindult a hetvenes években Vajda József és Horváth Károly népdalgyűjtők felkarolásával is a pávaköri mozgalom, megszerveztük a megyében a minősítőket. Ezeket a népzenei összeállításokat akkor még a rádió is közvetítette. Persze olyan mindig előfordul, hogy az együttesek nem elégedettek a kapott fokozattal, mondván, miért nem arany az övék is, hiszen ugyanolyan jól énekeltek, mint a másikak. Az ilyen problémákat később, a szakmai fórumokon meg lehetett, és ma is meg lehet beszélni a zsűri rangos szakembereivel. Mindig azt tartottam, meg kell mondani az igazságot, mert avval, hogy olyan szépek voltak, meg tehetségesek , semmire sem jutnak az együttesek... A zalai pávaköri mozgalomról egyébként rengeteg anyagot adtam nemrég egy szombathelyi főiskolásnak, ebből írja a szakdolgozatát. De korábban is legalább öten választották ezt a témakört.

Azt már csak én teszem hozzá, mindenki tudja, ez ügyben kihez kell fordulni. Mert köztudott Horváth Józsefről, hogy minden levelet, meghívót, plakátot megőrzött, óriási dokumentációt halmozott fel a fél évtized során. Összegyűjtötte az MMIK elmúlt 20 évének híreit, eseményeit tartalmazó újságcikkeket is. Ám a zenénél maradva, nem hagyhatjuk említés nélkül a Filharmóniát sem, amelyhez régóta szoros szálak fűzik. Közös munkájuknak köszönhetően rengeteg jeles művész megfordult a városban, s a megyében a fiataloknak öt előadásból álló hangversenysorozatot indítottak, 44 évvel ezelőtt.

- Hat forint volt akkor a bérlet, a mostani három előadásból áll, s nyolcszáz forint - érzékelteti az idő múlását. - De több mint tíz zalai településre most is eljutnak a diákokhoz a kiváló operaénekesek, zeneművészek, előadók - sorolja lelkesen, hiszen ezt a feladatot nyugdíjasként ma is szívesen ellátja. Az eltelt évek során tartott több mint 15 ezer előadást ötszázezren hallhatták, köztük Pacsán, Csesztregen éppúgy, mint a megye városaiban.

A zene szeretete otthonát is átjárja, régtől gyűjti a bakelitlemezeket, Pesten a Rózsavölgyi zeneműboltban mindig talál kincseket.

- Legutóbb az ugyancsak zalai kötődésű Portisch Lajosnak azt a lemezét vettem meg, amelyiken dalokat énekel - újságolja. Mindenféle zenét kedvel, de az opera különösen közel áll a szívéhez. S ha éppen nem muzsikát hallgat, be-bejár az új helyen lévő egykori intézményébe, s rendezgeti évtizedek dokumentumait. Hogy mi lesz a sorsuk?

- Ezt nem tudom... - mondja gondterhelten.Összegyűjtötte az MMIK húsz évéről szóló cikkeket Horváth József több mt ötven éve népművelő, az MMIK nyugalmazott főtanácsosa, helytörténész, nevezetes zalaiak hírnöke, a népzenei művészeti mozgalom gondozója, a KÓTA továbbbképzések, országos minősítők szervezője, Zala művészeti, közművelődési életének meghatározó alakja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!