Kultúra

2008.10.13. 02:27

Bloomville-ben

<b>Zalaegerszeg</b>(ahzs) - A szombathelyi irodalmi-művészeti folyóirat októberi számának első lapjaira Molnár Miklós írását tette, mely a vasi megyeszékhellyel kapcsolatba hozható Joyce-t, s az emlékezetére 14 éve tartott Bloomville-napokat idézi - figyelemre méltó szabadsággal.

Szabó Judit

A író-műfordító szerzőtől - akinek tolla és stílusa tövig merül a vitriolban - megtudhatjuk, hogy a magyar származású apa kapcsán Szombathelyen nagy hévvel ünnepelt, de mára valószínűleg alig olvasott angol írónak, James Joyce-nak sem tetszene az a fajta rajongás, amivel őt Magyarország nyugati csücskében körülveszik. Ráadásul június 16-án, mivel ezen az egyetlen napon játszódik - Bloomville-ben - termetes regénye, az Ulysses. Ami idehaza egybeesik Nagy Imre 56-os mártír miniszterelnök újratemetésének napjával. A gúny, amivel az emlékezőket illeti az októberi Életünknek kétségkívül kemény felütést kölcsönző cikk, már csak azért is érdekes, mert ép-pen Molnár Miklós ötleté-ből szökkentek szárba a Bloomville-napok. (Igaz, ő a nyolcvanas évek elején tett ilyen javaslatot, amikor itt élt.)

A lap ezután további oldalain is fenntartja érdeklődésünket: ha maradunk a helyi értékeknél , s ellapozunk Gráfik Imre írásához, a mesterségek, termékek cégéreinek izgalmas és rejtett világába csöppenünk. A Vizuális nyelv - képes beszéd című tanulmány a korcsma és egyéb cégérek iránti vonzalma nyomán tudományos képet rajzol egy letűnt kor reklámstratégiájáról, s arról, hogyan képzelték el eleink, ahogy egyetlen pillantással befogjuk a róluk és a portékájukról üzenő információkat.

Ezek is érdekelhetik