Kultúra

2008.05.26. 02:29

Erzsébetek vásznai

Nagykanizsa - Habár március 31-én érkezett meg a városba a Brunner-hagyaték 654 festménye, a szakemberek már készülnek a kiállítás júniusi megnyitására.

zaol.hu

Kőfalvi Csilla elmondta, neves szakembereket, művészettörténészeket is bevontak a munkába, így az Iparművészeti Múzeum igazgatóját, Renner Zsuzsannát, aki amúgy a Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Múzeum 62 darabból álló Brunner-kollekciójának rendezője, Szabó Lillát, a Nemzeti Galéria művészettörténészét, aki személyesen ismerte Brunner Erzsébetet, valamint Bethlenfalvy Géza professzort, a végrendelet végrehajtóját.

- Azt hiszem, százszázalékos munkát végezni soha nem lehet, ám a közelítéshez nagyban hozzájárulhat az ő szakmai segítségük - mondta Kőfalvi Csilla. - Olyan kiállításokkal kell a nagyközönség elé lépnünk, amely révén találkozhatnak mindkét személyiséggel, megismerhetik mindkét művészt, s különbséget tudnak tenni a munkásságuk között, mert úgy érzem, hogy a két életmű összemosódik. Olyannal, amely kapcsán megismerhetik a látogatók azt az utat, amit anya és lánya bejárt, a közben szerzett benyomásaikat, azokat az embereket, akiket az út során megismertek, és arról az országról, Magyarországról kialakított véleményüket, ahonnan annyira elvágyódtak.

Kőfalvi Csilla hozzátette azt is, hogy a kiállítás előze-tes tematikájának megfelelően a Képzőművészetek Háza egyik termében Sass Brunner Erzsébet festői indulását, korai, a Szicíliába utazásukkal egybeeső időszakának alkotásait mutatják be. Ebben a tárlatban lesz kanizsai hálószobarészlet, önarckép, számos portré, s lesz egy kicsi az életműben csak később kiteljesedő misztikus festészetből is. A másik terem tematikája az első szöges ellentéte, az érett festő munkásságába enged bepillantást. Itt jobbára Brunner Erzsébet képei lesznek láthatók.

- A szó szoros értelmében időben és térben egy portrétárlat segítségével körbevezetjük a látogatót mindazon személyek közt, akikkel találkozott Sass Brunner Erzsébet és lánya, s akik meghatározóak voltak az életükben - mondta Kőfalvi Csilla. - Gondolok itt például Rabindranath Tagoréra, aki a santiniketani egyetemről elküldte a két kanizsai származású művészt India más területeire, például Darjeelingbe azzal, hogy azt a világot is meg kell ismerniük. Mivel a helyünk korlátozott, arra gondoltunk, hogy a Magyar Plakát Ház emeletén is készítünk egy kiállítást, amelyben az 1930 és 1934 közötti indiai korszakot mutatjuk be tematikus blokkokban, illetve a Japánban eltöltött időszak terméseit, s itt is lesz portrégaléria. Ebből kiemelném az úgynevezett Hungary -sorozatot, amelyet kifejezetten a magyarországi emlékeinek szentel a lány, Brunner Erzsébet.

Kőfalvi Csilla kérdésünkre azt is elmondta, hogy a teljes gyűjteményből a Képzőművészetek Házában 78, a Plakát Ház emeletén pedig 120 alkotást állítanak majd ki.

A Magyar Plakát Ház vezetője azt is elmondta, hogy a Sass-Brunner-hagyaték kapcsán katalógus, hűtőmágnes, képeslap és egyéb apró ajándéktárgyak is készülnek. Érdekesség, hogy egy úgynevezett e-múzeum is lesz az anyagból. Minden egyes képről fotó készül, amit az alkotáshoz tartozó valamennyi információval együtt feltöltenek egy adatbázisba. Akit esetleg nem elégít ki a falon, a képek mellett feltüntetett információ, az ebben is keresgélhet a kiállítótérbe helyezett számítógépes pultok révén.

Ezek is érdekelhetik