Kultúra

2007.10.09. 02:29

Jövőre beerősítenek

Zalaegerszeg - A megyei felsőoktatási intézmények közül talán a számviteli főiskolát rázta meg legjobban az idei felvé- teli alakulása, hiszen korántsem hozta az elmúlt években megszokott hallgatói létszámot.

Sinkovics Eta

- A hasonló helyzet elkerülésére bizonyára már megfogalmazódott Önökben az intézmény erőteljesebb népszerűsítése.

- Részletes forgatókönyvet dolgoztunk ki annak érdekében, hogy a következő évi felvételi projekt eredményesebb legyen. Az egész Dunántúlt megcélozzuk, de elsősorban Zalára helyezzük a hangsúlyt. Terveink között szerepel a hozzánk készülő diákok idegen nyelvből, valamint matematikából, közgazdaságtanból emelt szintű érettségire történő felkészítése. Fontosnak tartjuk intézményünk számítógépes hálózaton keresztül történő bemutatása mellett az iskolákban való személyes jelenlétet is. Tovább növeli a hallgatók esélyét a keresztfélévre meghirdetett oktatási lehetőség is.

- A számvitelin megvalósuló képzések, szakok egynémelyike jó pár felsőoktatá-si intézmény programjában szerepel. Mi szólhat Önök mellett?

- Már régóta tapasztaljuk, szinte valamennyi főiskola, egyetem a gazdasági jellegű képzésben látta a mentsvárat. Intézményünk 38 éves múltra tekint vissza, s komoly szakmai háttérrel rendelkezik. Ezt méltányolják a munkaerőpiacon is, sokat számít, ha a munkáltató hol végeztél? kérdésére az egerszegi számviteli főiskola a válasz. Egyébként új szakok indításától mi sem zárkózunk el, idén először hirdettük a felsőfokú szakképzésben a kereskedelmi és idegenforgalmi szakot, reméljük, meghonosodik e képzés.

- A pénzügyi szakma folytonos mozgásban él, s ez az oktatógárdától is naprakész felkészültséget kíván. Hogyan tudnak lépést tartani a változásokkal?

- Tapasztalt kollégák tanítják diákjainkat, akik az önképzésre is sok időt fordítanak. Az idősebb korosztály mellett az utóbbi időben fiatalítás kezdődött intézményünkben, egyre többen szerzik meg a PhD tudományos fokozatot. Olyan szakmai ismeretekkel vérteződnek fel, ami újszerű, s megalapozottabbá, érdekesebbé teszi az oktatómunkát.

- Évek óta tervezik az anyaintézményen, a Budapesti Gazdasági Főiskolán belül az önálló karrá válást, valamint közszolgálati szak indítását. Fenntartják még ezt a szándékukat?

- Az önálló karrá váláshoz önálló szak indítására lenne szükség. Ehhez egyelőre még nincsenek meg a személyi feltételek, ám a tervünkről nem tettünk le.

- Az intézményvezető szemszögéből nézve, miért lehet jó a számviteli főiskola diákjának lenni?

- Szakmai megközelítésből feltétlenül ki kell emelnem, hogy a nálunk működő klubok, mint az önkormányzati vagy a bankár, jóvoltából olyan neves szakemberekkel találkozhatnak a hallgatóink is, amire nem mindig adódik alkalom. Ebben az is benne lehet, hogy a jövőbeni munkáltatójukkal hozza őket össze az alkalom. Ami az egyéb dolgokat illeti, 440 kollégiumi férőhelyet tudunk biztosítani hallgatóinknak, kényelmes körülmények között. Ittlétük néhány éve alatt igyekeznek a város életébe bekapcsolódni. Nemcsak a gébárti palacsintasütésben jeleskednek, s a vendéglátóhelyeket látogatják, hanem a kulturális intézményeket is. Jó kapcsolatot tartanak a többi felsőoktatási intézmény hallgatóival, gyakran szerveznek közös programokat. Ami pedig végzőseink jövőbeni kilátásait illeti, a diplomaátvétel után zömmel nagyvárosokban vagy a fővárosban találnak munkát, s elég jó eséllyel. A nagy múltú intézmény szakmaiságát

a munkaerőpiac is méltányolja

Ezek is érdekelhetik