Külföld

2009.12.14. 13:20

Új vírus - Dél-Korea Észak segítségére siet

Dél-Korea segítséget nyújt Észak-Koreának a H1N1 vírus elleni küzdelemben, és még az idén 15 millió dollár értékben szállít oda gyógyszereket és orvosi berendezéseket.

MTI

A dél-koreai országegyesítési minisztérium hétfői közlése szerint az útnak indítandó Tamiflu és Relenza készítményekből álló rakomány hozzávetőleg félmillió beteg gyógyítására lesz elegendő.

Az észak-koreai hatóságok a múlt héten jelentették először, hogy az országban megjelent az új típusú influenza. A hivatalos tömegtájékoztatási eszközök beszámolója szerint kilencen fertőződtek meg Phenjanban és a kínai határ közelében lévő Szinidzsuban. Ezzel megerősítést nyertek azok a külföldi értesülések, hogy a járvány a külvilágtól elzárkózó országban is felütötte a fejét.

Ri Mjong Bak dél-koreai elnök - már azelőtt, hogy Phenjan említést tett a vírus jelenlétéről - közölte: Szöul kész előfeltételek nélkül segítséget nyújtani Észak-Koreának a járvány elleni harcban. Az államfő szerint erre már csak azért is szükség van, hogy megakadályozzák a vírus gyors tovaterjedését.

Phenjan csütörtökön fogadta el a felajánlott szöuli segítségnyújtást. Észak-Korea Dél-Korea általi segélyezése a humanitárius jellegű segítséget kivéve függőben van a két ország közötti feszült viszony miatt.

A fertőződöttség észak-koreai mértékéről továbbra sem tudni biztosat. Az Egészségügy Világszervezet (WHO) tudomása szerint a kilenc bejelentett beteg már felgyógyult, egy dél-koreai humanitárius szervezet értesülései szerint viszont csak Szinidzsuban több mint negyven ember életét oltotta ki a kór.

Forrás: MTI/AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!