Külföld

2011.07.06. 14:41

Megalakult az új török kormány

Külön minisztere lesz az európai uniós ügyeknek az új török kormányban, amelynek összetételére szerdán rábólintott a török elnök.

MTI

Az új kabinetben hat miniszteri széknek lett új gazdája, három miniszter pedig új tárcát kapott - jelentette be Recep Tayyip Erdogan kormányfő. Az Európai Unió-ügyi miniszter az eddigi csatlakozási főtárgyaló, Egemen Bagis lett. A külügyminiszteri posztot a várakozásoknak megfelelően továbbra is a meglehetősen rámenős külpolitikát folytató Ahmet Davutoglu tölti be, aki megerősítette Törökország pozícióját a Közel-Keleten is.
   
A kormányfő megtartotta korábbi pénzügyminiszterét, Mehmet Simseket is, akinek egy túlfűtött gazdaságot kell kordában tartania. Gazdasági miniszternek viszont a korábbi kereskedelmi minisztert, Zafer Cagylant nevezte ki. A piacok azt remélik, az új kabinet nagyobb pénzügyi szigort diktál majd, és hatékonyabb intézkedéseket hoz annak érdekében, hogy lehűtse a túl gyorsan fejlődő gazdaságot, amely 2011 első felében 11 százalékkal gyarapodott. Az előző kormányban Ali Babacan miniszterelnök-helyettes felelt a gazdaságért. Ő továbbra is kormányfőhelyettes lesz, de Erdogan azt még nem közölte, hogy pontosan milyen feladatokat kell ellátnia.
   
Erdogan pártja, az Igazság és Fejlődés (AK) június 12-én példátlan módon harmadszorra nyerte meg a parlamenti választásokat a voksok 49,9 százalékat megszerezve. Az AK társadalmi kérdésekben inkább konzervatív, az iszlám gyökerekhez kötődő, míg gazdasági kérdésekben a liberalizmus híve.
   
A kormányfő korábban kijelentette, az új ciklus egyik legfontosabb feladatának az 1980-as alkotmány újraírása lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!