Külföld

2016.01.27. 17:30

Lendván is a holokauszt áldozataira emlékeztek

Lendva – Ahogy Európa számos más helyszínén, úgy a muravidéki kisvárosban is megemlékeztek szerdán a holokauszt áldozatainak emléknapjáról.

Gyuricza Ferenc

Az évforduló szimbolikus jelentőségű, hiszen 1945-ben e napon, január 27-én sikerült az auschwitzi haláltábort felszabadítani – elevenítette fel a több mint hetven éve történteket a hosszúfalusi izraelita temetőben Lázár Beáta, a Galéria és Múzeum igazgatója, a lendvai zsidóság történetének egyik kutatója. A muravidéki városban egykor jelentős számú zsidó élt, ám a vészkorszak megpecsételte sorsukat. Lázár Beáta azt is kiemelte, olyan időszak volt ez, amikor vallási, etnikai vagy politikai okból gyilkoltak.

Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy Lendva virágzása a XIX. század második és a XX. század első felében elképzelhetetlen lett volna a zsidóság nélkül, a városnak ezért is kötelessége emlékezni rájuk. Ezt követően pedig – utalva a menekültválságra is – úgy fogalmazott: olyan Európát kell teremteni, ahol mindenki megtalálhatja a maga otthonát.

A programsorozat keretében szerda estére tervezték a Saul fia című Oscar-díjra jelölt film bemutatását is, ám az technikai okok miatt egyelőre elmaradt. Csütörtökön további rendezvényekkel folytatódik a holokauszt áldozatai előtti tiszteletadás, délután fél ötkor szintén a hosszúfalusi temetőben tartanak csendes emlékezést, míg öt órától a Lendvai Kultúregyesületek Szövetségének Fő utcai termében egy irodalmi est keretében mutatják be Dachau és Auschwitz táborainak szörnyűségeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!