Külföld

2010.10.25. 07:51

Kitelepítés: bármikor kitörhet egy indonéziai vulkán

Bármikor kitörhet az indonéziai Merapi vulkán, a legmagasabb készültségi szint van érvényben a környékén, a vulkanikus hegy lejtőin élő több ezer embert kitelepítették - tájékoztattak hétfőn a helyi hatóságok.

MTI

A Jáva szigetén található, 2968 méter magas tűzhányó aktivitása a hétvégén jelentősen megnőtt, a lávafolyásokon kívül körülbelül 500-szor megmozdult a föld is. A készültségi szintet helyi idő szerint hétfő reggel 6-kor emelték a legnagyobbra: ez azt jelzi, hogy a vulkán bármelyik pillanatban kitörhet. 

A magma már egy kilométerrel a kürtő alatt van - mondta Szurono, egy helyi vulkanológus.
   
A hatóságok felszólították a tűzhányó 10 kilométeres körzetében élőket, hogy hagyják el otthonukat.
   
A Merapi-hegy (szó szerint Tűz-hegy) az egyik legaktívabb vulkán Indonéziában. Legutóbb 2006 júniusában tört ki, akkor két ember meg is halt. Ezt egy Richter-skála szerinti 6,3-es erősségű földrengés előzte meg, amelynek 5800 ember esett áldozatul. 1930-ban 1300-an vesztették életüket a Merapi kitörésekor.
   
Szurono szerint most sokkal komolyabb erők munkálkodnak a tűzhányó belsejében, mint a 2006-os természeti katasztrófakor. "Nem tudjuk, hogy megismétlődhet-e az 1930-as kitörés, de van rá esély" - fűzte hozzá a vulkanológus.
   
Az előrejelzések szerint a magma a hegy déli lejtőin folyik majd le. A vulkán közelében mintegy 40 ezer ember él, közülük több mint 11 ezer a déli területeken. A falusiak a múltban is vonakodtak elhagyni otthonukat, és a hatóságok figyelmeztetése ellenére hétfő reggel még mindig voltak olyanok, akik földjeiket művelték, vagy éppen állataikat hajtották a legelőre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!