Külföld

2017.06.27. 12:58

Egy 17 éves lány halálát okozta, mert nem tudott angolul

'No jump' helyett 'Now jump'-ot értett a fiatal lány. Most mondta ki a bíróság, hogy a szervező cég felel a haláláért. Egyébként több súlyos hibát is elkövettek.

Szörnyű baleset történt Spanyolországban 2015-ben: egy 17 éves lány meghalt, amikor bungee jumping közben a mélybe zuhant. A balesetet az okozta, hogy az oktató nem tudott jól angolul, és azt mondta a holland Vera Molnak, hogy "No jump", mivel a kötél még nem volt kibiztosítva. A lány azonban valószínűleg "Now jump"-nak értette, mert leugrott a közúti hídról, és meghalt.

A cég vezetőjének gondatlanságból elkövetett emberölés miatt kellett elmarasztaló bírósági ítélettel szembenéznie. A fellebbezés során azzal érvelt, hogy a tinédzser azelőtt ugrott, mielőtt ezt mondták volna neki.

A bíró azonban azt mondta, hogy az oktató angol nyelvtudása nem volt megfelelő ahhoz, hogy külföldieket instruáljon, pláne egy olyan veszélyes dologban, mint amilyen a bungee jumping. A bíróság azt is kimondta, hogy abban a helyzetben a "No jump" inkább biztatásnak hangzik, mint figyelmeztetésnek.

Az ügyben ezenfelül két másik hibát is elkövettek. Egyrészt Spanyolországban tilos hidakról ugrani. Másrészt a bungee jumping oktatónak hivatalos iratokat kellett volna kérnie, és ellenőriznie, hogy a lány betöltötte-e a 18. életévét, mivel 18 éves kor alatt nem lehet ugrani. Harmadrészt Vera Mol-on nem volt biztonsági kötél. A szegényes angoltudáson kívül súlyos hibák sorozata vezetett a lány halálához - írta a szeretlekmagyarorszag.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!