Külföld

2015.11.19. 21:46

Zárva a gazdasági menekültek előtt

Szlovénia – A lapunk birtokába került fotók bizonyítják: a fél Európán át vándorló migránsoknál vannak fegyverek, illetve olyan tárgyak, amelyekkel szúrni és ütni lehet.

Péter B. Árpád

Ezek a képek a szlovén-osztrák határnál, a Sentilj és Spielfeld közötti senki földjén készültek. Egy amatőr stájer fotós – aki nevének elhallgatását kérte – bocsátotta rendelkezésünkre a felvételeket.

Ezeken s a további képeken is jól látható, hogy egyeseknél komoly sérülést előidézni képes szúró eszköz, kézfejre erősített, az ütés erejét megsokszorozó acéllap, illetve viperára emlékeztető „harci bot" található. S a „fegyverek" éles pillanatokban elő is kerülnek.

Szúrásra alkalmas eszköz az egyik migráns kezében

A balkáni ellenőrzés hatékonyságát jelzi, hogy a migránsok, mire Törökországból Ausztriáig érnek, hat határon lépnek át, mégis náluk maradhatnak ezek a tárgyak... A stájer férfi még egy érdekes dologra hívta fel a figyelmet, kérdés formájában: „Ők lennének a menekültek...?!"

Egy másik férfi viperára emlékeztető botot tart a kezében

Eközben a balkáni útvonalon fekvő országok – a kerítésépítés mellett – egyre szigorúbb szabályokat hoznak. Szlovénia csütörtökön bejelentette, csak azokat a migránsokat fogadja, akik háborús övezetből, így Irakból, Szíriából és Afganisztánból jönnek. A gazdasági migránsokat pedig visszafordítják.

Ennek jegyében, mint tudósítónk tapasztalta, a horvát-szlovén határ közelében fekvő Dobovánál valamennyi bevándorlónak átvizsgálják a papírjait, s az adatokat összevetik az Interpool körözési listájával is.

A szlovén bejelentés után Horvátország, majd Szerbia és Macedónia is hasonló döntést hozott; s máris van több száz olyan illegális bevándorló, aki nem léphetett be egyik vagy másik országba.

A politikai csatározás viszont változatlan intenzitású: Janez Jansa, a konzervatív Szlovén Demokrata Párt vezetője szerint Miro Cerar kormányfő rosszul kezeli a helyzetet, s facebook-bejegyzésében azt írta: ha a kabinet továbbra is tehetetlen marad, akkor előfordulhat, hogy a polgárok önszerveződésbe kezdenek, s maguk kezdhetik ellenőrizni a határokat.

Cerar dolgát az ellenzéken kívül a rendőrsztrájk is nehezíti. A szakszervezet bérrendezést követel, s ebben támogatja több más szövetség – például az orvosoké és a közszférában dolgozóké – is.

Cerar a sztrájkról azt mondta: ebben a helyzetben „felelőtlen, ízléstelen és szégyenteljes". A rendőrök viszont azt ígérik, a migránsáradat kezelésében változatlanul részt vesznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!