Külföld

2015.03.05. 08:28

Tiszta kormányt, átlátható kormányzást ígér a kínai miniszterelnök

A kormány hitelességének növelését, a kormányzás rendszerének modernizálását, tiszta, a szolgáltatásra összpontosító és a jogállami alapelveket magára nézve kötelezőnek tartó működést ígért a kínai miniszterelnök csütörtökön, az Országos Népi Gyűlés (ONGY) éves ülésszakának nyitónapján.

Trebitsch Péter

A parlament plenáris ülésén mondott beszédében Li Ko-csiang úgy fogalmazott, hogy a kormányzás minden szintjén, minden lépésnél az alkotmány iránymutatását kell követni, munkájuknak összhangban kell lennie a törvényekkel. Hozzátette: egyetlen állami szervezet sem élhet olyan hatalommal, amellyel nincs felruházva, s minden törvénysértést ki kell vizsgálni.

A kínai Országos Népi Gyűlés (parlament) éves ülésszaka a Népi Gyűlés Házában, Pekingben 2015. március 5-én. MTI Fotó: Trebitsch Péter

Li a kormányzati munka átláthatóságának növelését ígérte, és szükségesnek nevezte "demokratikus elemek beépítését és agytrösztök bevonását a döntéshozatali mechanizmusba". Elkötelezte magát a tisztakezűségnek és a mértékletességnek a kommunista párt által előírt nyolcpontos előírásai, valamint a központi kormány takarékossági programjának végrehajtása mellett.

A korrupció elleni harccal kapcsolatban Li Ko-csiang kijelentette: a kormány zéró toleranciát hirdetett. Mint mondta, bárkinek, aki bűnös - bármilyen (hatalmi) szinten legyen is -, szigorú eljárásra és büntetésre kell számítania.

Rendőrök a Tienanmen téren, a Népi Gyűlés Háza előtt, a kínai Országos Népi Gyűlés (parlament) éves ülésszakának idején Pekingben 2015. március 5-én. MTI Fotó: Trebitsch Péter

Kínában az évente egyszer ülésező ONGY és annak kéthavonta összehívott állandó bizottsága felügyeli és ellenőrzi az államtanács, vagyis a kormány, a legfelsőbb bíróság és a legfőbb ügyészség munkáját. A teljes törvényhozás háromezer képviselője és a népfront országos bizottságának több mint kétezer, szavazati joggal nem rendelkező tagja idén tíz napon át folytatja munkáját plenáris ülésekkel és panelmegbeszélésekkel. A kínai belpolitika legfontosabb eseménye idején számos tájékoztatót tartanak országos hatáskörű szervezetek és térségek vezetői.

Ezek is érdekelhetik