Külföld

2015.03.13. 18:43

Párizsi vérengzés - Eljárás indult két feltételezett segítő ellen

Párizs - Terrorista bűnszövetkezetben való részvétel gyanújával eljárást indított pénteken a párizsi ügyészség két ember ellen a januári eleji, 17 áldozattal járó párizsi terrortámadásokkal kapcsolatban - közölte a vádhatóság.

Hétfőn négy embert vett őrizetbe a rendőrség az ügyben. Közülük két gyanúsított ellen indított eljárást az ügyészség, a másik két embert szabadon engedték, őket egyelőre nem vádolták meg semmivel.

Francois Molins ügyész közleménye szerint az egyik eljárás alá vont férfi, a 33 éves Amar R. többször is kapcsolatba lépett Amédy Coulibalyval, azzal az iszlamistával, aki a francia főváros Montrouge nevű elővárosában január 8-án megölt egy rendőrnőt, majd másnap túszokat ejtett egy párizsi kóser élelmiszerboltban, akik közül négyet megölt.

Az ügyész szerint Amar R. közel hatszáz SMS-t váltott a támadás előtti négy hónapban a terroristával és több mint tíz alkalommal találkozott vele, elsősorban január 5-én és 6-án. A gyanúsított egy köztörvényes bűncselekmény miatt már korábban előzetes letartóztatásba került. Hétfőn a férfi csendőr foglalkozású élettársát is őrizetbe vették, de őt szerdán szabadon engedték.

Amar R. 2010 és 2013 közötti börtönbüntetése alatt ismerte meg Coulibalyt a fegyházban. Ott találkozott Michael Alwatikkal is, aki ellen már január 20-án eljárás indult, szintén terrorista bűnszövetkezetben való részvétel gyanújával.

Pénteken egy másik gyanúsított ellen is eljárás indult. A 25 éves Said M.-t a zsidó élelmiszerboltban talált Taser sokkoló pisztolyról levett DNS-minták alapján azonosította a rendőrség.

A hatóságok szerint a két gyanúsított rendszeres kapcsolatban állt egymással. Az ügyészség azt is megállapította, hogy január 9-én együtt semmisítették meg telefonjaik SIM kártyáit.

A párizsi terrortámadások ügyében folyó nyomozás keretében január végén már négy másik ember ellen is eljárás indult. Őket azzal vádolják, hogy logisztikai segítséget nyújtottak a túszejtőnek, de nem feltétlenül tudtak a pontos szándékairól. Mind a négyen, Michael Alwatikon kívül Tonino Gonthier, Willy Prévost és Christophe Raumel előzetes letartóztatásban vannak, amiért fegyvereket és gépkocsikat vásároltak az elkövetőnek, illetve közvetítettek azok beszerzésében.

Más, Szíriába távozott embereket is gyanúsít a rendőrség azzal, hogy segítették az elkövetőket a támadások előkészítésében, köztük Amédy Coulibaly élettársát. A nő, Hayat Boumeddiene néhány nappal a terrorcselekmények előtt testvéreivel együtt utazott Madridból Törökországon át Szíriába.

A Kouachi testvéreknek, a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap ellen január 7-én elkövetett támadás két szélsőséges elkövetőjének ismerőseit, Fritz-Joly Joachint és Cheikhou Diakhabit Bulgáriában, illetve Törökországban vették őrizetbe, amikor Szíriába próbáltak meg eljutni. Őket azóta a bolgár és a török hatóságok kiadták Franciaországnak, ahol mindkét férfi ellen vádat emeltek.

Az újság szerkesztőségénél elkövetett merényletben 12-en vesztették életüket.

Amédy Coulibaly és a Kouachi testvérek is meghaltak a kommandósokkal folytatott tűzpárbajban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!