Külföld

2015.03.25. 10:05

Légikatasztrófa - A lezuhant géppel hétfőn gondok voltak

A kedden lezuhant, Barcelonából Düsseldorfba tartó Germanwings-járat fedélzetén 150 ember volt. Háromnapos gyászt rendeltek el Németországban.

A lezuhant géppel hétfőn gondok voltak

A Germanwings német légitársaság kedden lezuhant gépével hétfőn technikai gondok adódtak, az Airbus A320-as órákig vesztegelt a düsseldorfi repülőtéren - írta a Spiegel Online hírportál, amelynek értesülését megerősítette a Germanwings anyavállalata, a Lufthansa.

A Spiegel Online beszámolója szerint a Germanwings repülőjén a Nose Landing Door nevű elem hibásodott meg. Ez egy billenő fedél a gép törzsének elején, az orrfutóműnek helyet adó üreget fedi, akkor nyitják ki vagy zárják be, amikor a kereket kiengedik vagy behúzzák.

A gép a meghibásodás miatt hétfőn órákig az úgynevezett AOG-státusban (Aircraft on Ground - repülőgép a földön) vesztegelt - írta a Spiegel Online.

A hírportál szerint az Airbus A320-as lezuhanása után megtagadta a munkát a Germanwings és a Lufthansa több Düsseldorfból indítani tervezett járatának személyzete, így törölni kellett egy madridi, egy londoni és egy stockholmi járatot.

A Lufthansa egy szóvivője megerősítette, hogy hétfőn meghibásodást észleltek a kedden lezuhant gép orrfutóművét fedő szerkezeten, de hangsúlyozta, hogy a meghibásodást elhárították és a gép már hétfő délelőtt 10 óra óta a szokásos rend szerint közlekedett.

Kiemelte, hogy a munkát megtagadó alkalmazottak személyes okokra hivatkoztak, és senki nem mondta közülük, hogy azért nem akar repülni, mert úgy érzi, valami nincs rendben a gépével.

Német hírportálok beszámolói szerint a Germanwings számos további járatát is törölték a katasztrófa után. Nem indult el egyebek között a Berlinből Londonba, Düsseldorfba, Koppenhágába és Stuttgartba közlekedő járat, a Lipcse-Halle repülőtéren pedig a stuttgarti és a köln-bonni járatot törölték.

A Germanwings nem tájékoztatott a járattörlések okáról.

A Barcelonából Düsseldorfba tartó Germanwings-járat fedélzetén 150 ember - 144 utas és 6 fős személyzet - tartózkodott, amikor a repülő kedd délelőtt eltűnt az Alpok felett, Franciaország területén. A szerencsétlenségnek valószínűleg nincs túlélője.

A pilóták beszélgetését rögzítő berendezést találták meg

A pilótafülkében elhangzott beszélgetést és hangokat rögzítő fekete dobozt találták meg a Germanwings légitársaságnak a francia Alpokban történt balesetének helyszínén, de a berendezés megrongálódott - közölték szerdán a nyomozás illetékesei.

"A fekete doboz a CVR (cockpit voice). De a CVR megrongálódott. A nyomozóhatóság ma reggel Párizsba küldte. A járat másik fekete dobozának, a gép adatait rögzítő berendezésnek (FDR) a keresése folytatódik" - tette hozzá a forrás.

Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter közölte: a rongálódás ellenére a fekete doboz használható, abból meg lehet tudni információkat.

A beszélgetéseken és az esetleges vészjelzéseken kívül a motorok működésére is tudnak esetleg következtetni a nyomozók a rögzített hangokból. A baleset körülményeinek pontos meghatározásához ugyanakkor mindkét fekete doboz adataira szükség van. Az FDR másodpercről másodpercre rögzíti a repülés minden fontosabb adatát (sebesség, magasság, irány).

A megtalált fekete dobozt vizsgáló nyomozóhatóság délután 4 órára hirdetett sajtótájékoztatót Párizsban.

A belügyminiszter azt is elmondta: a katasztrófa okaként minden lehetőséggel számolnak, de nem a terrorcselekmény az elsődleges.

"A repülőgép törmelékei egy másfél hektáros területen találhatók, ez elég jelentős terület, mert az ütközés óriási volt, de arra utal, hogy a repülő valószínűleg nem robbant fel" - hangsúlyozta a miniszter.

A Barcelona-Düsseldorf útvonalon közlekedő Germanwings-járat Airbus A320-as típusú gépe fedélzetén 150 ember tartózkodott, amikor a repülő kedd délelőtt egyelőre ismeretlen okokból nyolc percig tartó süllyedést követően egy hegyoldalnak csapódott Franciaország déli részén az Alpokban.

Ségolene Royal, a francia kormány tagja az I-télé hírtelevízióban elmondta: amikor a repülő előzetes engedély nélkül süllyedni kezdett, a légiirányítók azonnal hívták a pilótát, de nem érkezett válasz. Felszólították, hogy tartsa a 11 400 méteres magasságot. A gép azonban továbbsüllyedt. Négy perccel később a légiirányítás kiadta a vészjelzést, s rá négy percre, 2 ezer méteres magasságban a gép eltűnt a radarok képernyőjéről.

Royal is megerősítette, hogy a katasztrófa okaként a terrorcselekmény lehetősége "jelenleg egyáltalán nem elsődleges".

A katasztrófa helyszínének közelében kialakított mentő- és sajtóközpontnál, Seyne-les-Alpes-ban szerda reggel ismét a csendőrség helikopterei köröztek.

A francia hatóságok nagy erőkkel kezdték újra a holttestek és a roncsok keresését a hegyvidéken, amelyet gépjárművel nem lehet megközelíteni. A 380 fős mentőalakulat és több, mint 300 csendőrnek egy közel négy hektáros szakadékos hegyoldalt kell végigkutatnia Digne és Barcelonnette települések között.

A baleset helyszíne felé - amelyet éjszaka katonák őriztek - a hajnali órákban gyalog is elindult egy ötven fős alakulat, hogy biztosítsa a helikopteren érkezők szakértők számára a veszélyes helyszínt, amely a legközelebbi műúttól hét kilométerre található.

A marseille-i ügyészség tájékoztatása szerint a helyszínre a nap folyamán tíz orvosszakértőt és három antropológust várnak, akik a holttesteket fogják azonosítani a csendőrség szakértőinek segítségével. Rajtuk kívül nagy számban pszichológusok és ápolók is érkeztek a helyszínre, akik az áldozatok hozzátartóit fogják fogadni egy iskolában kialakított halottasházban.

A környékbeli szállodákat és kiadó szobákat is lefoglalták a hatóságok a hozzátartók és a szakértők számára.

Francois Hollande államfő Angela Merkel német kancellárral Mariano Rajoy spanyol kormányfővel délután 2-kor tesz látogatást a katasztrófa helyszínén. A baleset legtöbb áldozata német és spanyol állampolgárságú volt, de a legfrissebb hírek szerint törökök, egy belga, két ausztrál, két argentin és két kolumbiai, és esetlegesen brit, két mexikói és két japán utasa is volt a szerencsétlenül járt repülőgépnek.

Spanyol családanyák, gyerekek, üzletemberek az áldozatok között

Mintegy harminc spanyol utas személyazonosságát már lehet tudni, de nem hivatalos forrásokból; az adatokat hozzátartozók, cégek és önkormányzatok hozták nyilvánosságra - írja a spanyol sajtó szerdán.

A napilapok többségében fényképpel is szerepelnek sokan a Franciaországban lezuhant gép spanyol utasai közül, és röviden be is mutatják őket. Családanyák, gyerekek, üzletemberek voltak a repülőn.

Az 55 éves Pilar Vicente Sebastián tanárnőről azt írják, hogy gyerekeit készült meglátogatni, akik Erasmus ösztöndíjjal tanulnak Németországban.

A Manchesterben élő 37 éves Marina Bandrés López-Belio hét hónapos csecsemőjével utazott, mivel nem talált közvetlen járatot, ezért Düsseldorfban szállt volna át. Egy rokon temetésére igyekezett haza Zaragozába.

Egy kis katalán település, Sant Cugat polgármestere tette közé, hogy lakosaik közül hárman, egy kislány, édesanyja és nagymamája is az utasok között volt. Mint írta, osztoznak a család fájdalmában.

Carles Milla üzletember, a Milla Masanas nevű cég főigazgatója is a gépen volt - közölték a kollégái. A férfi egy nemzetközi vásárra utazott Düsseldorfba, hogy népszerűsítse a céget, amelynek igazgatását édesapja halála után vette át. Felesége és egy kislánya volt. A gép utasai közül mások is erre az élelmiszeripari eseményre tartottak Spanyolországból.

Egy fiatal nő, akinek csak keresztnevét közölték, Adriana, szintén munka miatt utazott a repülőn. Egy divatcégnek dolgozott. Férje az egyik katalán parlamenti párt, az ERC elnökének kabinetfőnöke. Oriol Junqueras pártelnök a Twitteren írt részvétnyilvánító üzenetet, ezzel egyben megerősítette az áldozat kilétét, akinek volt egy kislánya is.

A spanyol kormány hivatalos tájékoztatása szerint 45 spanyol utazott a gépen. Soraya Sáenz de Santamaría miniszterelnök-helyettes korábban azt mondta: ezt a következtetést az utaslistán szereplő nevekből vonták le, ám az utasok személyazonosságát éppen azért nem hozták nyilvánosságra, hogy előbb megállapítsák a nemzetiségüket.

Időközben Argentina és Mexikó is megerősítette, hogy állampolgáraik utaztak a gépen, így elképzelhető, hogy a spanyol utasok becsült száma változni fog.

A spanyol kormány által létrehozott válságstáb délelőtt ismét összeül.

Háromnapos gyász Németországban

Háromnapos gyászt rendelt el a német belügyminisztérium a franciaországi repülőgép-szerencsétlenség német áldozatainak emlékére: szerdától péntekig a szövetségi kormány valamennyi intézményénél félárbocra eresztik a zászlókat.

A törvényhozás alsóháza, a Bundestag szerdai ülésén is megemlékeznek az áldozatokról. A Bundestag tagjait "mélyen megrázta" a Germanwings légitársaság barcelonai-düsseldorfi járatának katasztrófája, amely "a német repülés történetének egyik legnagyobb szerencsétlensége" - közölte Norbert Lammert, a Bundestag elnöke. A parlamenti képviselők "együtt gyászolnak az áldozatok hozzátartozóival és barátaival" - tette hozzá.

A Germanwings-járat fedélzetén 150 ember - köztük 67 német állampolgár - tartózkodott, amikor a repülő kedd délelőtt lezuhant Franciaország déli részén az Alpok felett.

A gépen volt az Észak-Rajna-Vesztfália tartományi Haltern gimnáziumának 16 tanulója és két tanár is, akik egy iskolai csereprogramról indultak haza. Szerdán a gimnáziumban elmaradnak az órák, a diákoknak és tanároknak pszichológusok, lelki gondozók próbálnak segíteni a katasztrófa feldolgozásában. Helyszíni beszámolók szerint az épület bejáratánál rengeteg virágot, mécsest és üzeneteket, feliratokat helyeztek el. "Tegnap még sokan voltunk. Ma egyedül vagyunk" - áll az egyik transzparensen.

Megérkeztek az állami vezetők a katasztrófa helyszínére

Francois Hollande francia államfő Angela Merkel német kancellárral és Mariano Rajoy spanyol miniszterelnökkel megérkezett szerda délután a francia Alpokban előző nap történt légikatasztrófa helyszínének közelében - a Seyne-les-Alpes településnél - kialakított mentőközpontba.

A francia és német vezető együtt érkezett helikopteren, a helyszínen csatlakozott hozzájuk a spanyol kormányfő, aki gépkocsin utazott idáig.

Merkel, Hollande és Rajoy hosszan elbeszélgetett a mentőalakulatok tagjaival. Az előzetesen ismertetett program szerint ezt követően a helyi iskolánál kialakított kápolnánál és halottasháznál fogják leróni kegyeletüket a katasztrófa 150 áldozata előtt. A Germanwings legfrissebb adatai szerint többek között 72 német és 35 spanyol, továbbá két-két ausztrál, argentin, iráni, venezuelai és amerikai, valamint egy-egy angol, holland, kolumbiai, mexikói, japán, dán, belga és izraeli utasa is volt az Airbus 9525-ös járatnak, amely kedden délelőtt Járt szerencsétlenül a francia Alpokban.

A francia külügyminisztérium szerint 15 nemzet állampolgárai utaztak a repülőgépen. Közben a kazah hatóságok is jelezték, hogy három állampolgáruk a gépen tartózkodott.

A kedden délután megtalált egyik fekete dobozt vizsgáló nyomozóhatóság délután 4 órára tűzött ki sajtótájékoztatót Párizsban, ugyanekkor fog sajtótájékoztatót tartani a helyszínen a francia elnök.

A repülőgép adatait rögzítő másik fekete dobozt nagy erőkkel keresik a francia hadsereg katonái és alpesi vadászok.

A baleset oka továbbra is ismeretlen.

Carsten Spohr, a Gemnawings anyavállalatának, a Lufthansának a vezérigazgatója megmagyarázhatatlannak nevezte a balesetet.
A pilótafülkében elhangzott beszélgetést és hangokat rögzítő fekete doboz "nagyon megrongálódott" Brice Robin, a nyomozást vezető marseille-i ügyész szerint. A nyomozók azt remélik, hogy a felvételek elemzését követően magyarázat születhet a katasztrófa okára. "Előzetes eredményeket remélünk délután, de több napig is eltarthat, amíg minden eredményt megkapunk" - hangsúlyozta az ügyész.

Manuel Valls francia kormányfő kedden megerősítette, hogy továbbra sem zárható ki semmilyen feltételezés, kivéve az, hogy a repülőgép felrobbant. Bernard Cazeneuve belügyminiszter szerint a francia hatóságok elsődleges feltételezése nem terrortámadás. 
A katasztrófa az Alpok több mint 2000 méteres csúcsai között egy 1500 méter magasságban található 60-70 fokú meredek szakadékok között történt.

A helyszínre, amelyet a csendőrség biztosít, kétszáz nyomozót várnak, közülük tucatnyian már megkezdték a holttestek maradványainak azonosítását. Az ügyész szerint "napokig, sőt hetekig is eltarthat" az áldozatok azonosítása.

A délután folyamán Seyne-les-Alpes-ba várják az áldozatok hozzátartozóit is, akikkel pszichológusok, ápolók és tolmácsok foglalkoznak majd a helyszínen. A közeli sítelepek valamennyi szállodáját a rendelkezésükre bocsátják, de az alig 1400 lakosú településen, ahol félárbocra eresztették az európai, a francia, a német és spanyol zászlókat, szinte valamennyi lakó jelezte: szívesen vendégül látják házaikban éjszakára a hozzátartozókat. Egyelőre nem lehet tudni, hogy az áldozatok családtagjai közül pontosan hányan utaznak az Alpokba.

51 spanyol áldozatról tud a spanyol kormány

A spanyol kormány 51 spanyol áldozatról tud - jelentette honlapján az Europapress spanyol hírügynökség szerdán.

A kormány által létrehozott válságstáb ülése után még 49 áldozatról számolt be Francisco Martínez államtitkár néhány órával ezelőtt, aki valószínűsítette már akkor is, hogy ez a szám még változhat.

Azóta az utaslistáról két újabb spanyolt azonosítottak - írta közleményében a kormány.

Értékelhető adatok az első fekete dobozban

Értékelhető adatokat sikerült kinyerni a légi baleseteket vizsgáló francia hivatal(BEA) nyomozóinak a francia Alpokban történt légikatasztrófa helyszínén megtalált első fekete dobozból, de a tragédia okaira egyelőre nem tudnak magyarázattal szolgálni - közölte szerdán Rémy Jouty, a hatóság vezetője.

"Sikerült kiértékelhető adatokat kinyernünk a CVR-ből (Cockpit Voice Recorder)", amely a pilótafülkében elhangzott hangokat és beszélgetéseket rögzítette - mondta a BEA igazgatója. A nyomozók ugyanakkor egyelőre a legkevesebb magyarázattal sem szolgálhatnak a 150 áldozattal járó baleset okairól - tette hozzá.

A hatóság azt is közölte, hogy nyomozása jelenlegi állása szerint a gép nem robbant fel a becsapódás előtt, és a jelek ellentmondanak annak a feltételezésnek is, miszerint a repülőgép kabinnyomás-csökkenés miatt zuhant le.

A BEA szerint néhány napon belül tudnak majd beszámolni arról, hogy milyen következtetéseket lehet levonni az adatrögzítőn tárolt kommunikációból.

 

 

Ezek is érdekelhetik