Külföld

2012.03.17. 13:50

Két robbantás történt Damaszkuszban (frissítve)

Legkevesebb 27-en meghaltak, és 97-en megsérültek - civilek és a fegyveres erők tagjai egyaránt - abban a két robbantásban, amely biztonsági szervek épületei mellett történt szombaton Damaszkuszban - jelentette az állami televízió.

MTI

Helyi lakosok szerint a két detonáció igen nagy erejű volt. A robbanások helyszínén füstoszlop emelkedik az ég felé.
   
Az állami televízió szerint terrorista merényletek történtek, az elkövetők gépkocsikba rejtett pokolgépeket hoztak működésbe. Az egyik robbantás a légierő felderítő központja, a másik pedig a bűnügyi rendőrség főhadiszállása közelében történt - jelentette a Sana szíriai hírügynökség.
   
Az egészségügyi minisztérium közlése szerint a robbantásokban 27-en veszítették életüket, és további 97-en megsérültek, a polgári lakosság és a fegyveres erők köréből egyaránt. A hatóságok nyomban lezárták az épületek környékét. Az állami televízióban mutatott képsorokon több megcsonkított, illetve elszenesedett holttest volt látható.
   
Az utóbbi három hónapban számos robbantás történt Szíria nagyobb városaiban, esetenként 20-30 halálos áldozattal. A kormány az al-Kaida terrorszervezetet tette felelőssé e merényletekért, az ellenzék szerint viszont azok hátterében maga az Aszad-rezsim áll. Ajman az-Zavahiri, az al-Kaida vezére februárban videóüzenetben fordult a szíriai ellenzékhez, a kormány ellen vívott harc folytatására buzdítva annak aktivistáit.
   
A szombati robbantások két nappal követték a szíriai rezsim elleni felkelés kezdetének első évfordulóját. ENSZ-források becslése szerint 2011. március 15. óta legalább nyolcezer ember halt meg Szíriában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!