Külföld

2011.09.28. 12:03

Sokkoló fotók a cigarettásdobozokon: így rettentik el a dohányosokat

Ottawa - Bemutatták Kanadában azokat a hatalmas és a dohányzás hatásait kíméletlen realitással ábrázoló képeket, amelyeket a gyártóknak a jövő év közepétől kell kötelezően szerepeltetniük a cigarettásdobozokon és a szivarkák csomagolásán.

MTI

 A dohánygyártóknak és a beszállítóknak 2012. március 21-ig kell áttérniük az új csomagolásra, a dobozok mindkét oldalának 75 százalékát kell beborítaniuk a figyelemfelkeltő képekkel. Jelenleg csupán a csomagolások felét fedik el a hasonló képek és feliratok. Június 19-e után pedig már nem kerülhetnek kereskedelmi forgalomba olyan szívnivalók, amelyeken nem az új ábrák valamelyike szerepel. 
   
A 16 darab új címkén egyebek között egy kórházi ágyon fekvő, tüdőrák miatt haldokló nő képe látható, egy férfié, akinek lyuk van a torkán a dohányzás következtében kialakult gégerák miatti műtéttől, valamint egy beteg, rákos nyelvről készített közeli felvétel.
   
"Nagyobbá, figyelemfelkeltőbbé és még érthetőbbé akartuk tenni a képeket. Az ábrák meglehetősen durvák és ijesztőek is, de ez a dohányzás kegyetlen valósága" - hangoztatta Leona Aglukkaq egészségügyi miniszter az új címkéket bemutató rendezvényen. "Az elmúlt években az emberek egyszerűen hozzászoktak a régi képekhez, ezért ismét szeretnénk megragadni a figyelmüket" - tette hozzá.
   
A dohányzó felnőtt kanadaiak aránya rekordszintű 17 százalékra esett vissza 2010-ben az első elrettentő ábrájú cigarettásdobok megjelentését megelőző millenniumi évben mért 24 százalékról.
   
A héten bemutatott új ábrákat a http://www.hc-sc.gc.ca/hc-ps/tobac-tabac/legislation/label-etiquette/cigarette-eng.php#cigarettes címen lehet megnézni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!