Külföld

2011.09.29. 12:08

Közalkalmazottak minisztériumokat foglaltak el

Több minisztériumot is elfoglaltak Görögországban közalkalmazottak, hogy az Európai Unió (EU), az Európai Központi Bank (EKB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakértőinek érkezése előtt így tiltakozzanak a kormány megszorító intézkedései ellen.

MTI

A háromoldalú bizottság szakértői csütörtökön érkeznek a görög fővárosba, hogy megállapítsák, teljesültek-e a Görögország megsegítésére kidolgozott 110 milliárd eurós pénzügyi támogatási csomag következő részletének folyósításához szükséges feltételek.

A görög TV NET televízió beszámolója szerint a pénzügyminisztérium mellett - ahol az ellenőrök érkezését akarják megakadályozni - a munkaügyi, igazságügyi, belügy-, egészségügyi és mezőgazdasági tárcánál is sztrájkba léptek az alkalmazottak. A csütörtökön reggel kezdődött blokádot a tüntetők péntekig fenn szeretnék tartani.

Az első görög mentőcsomag újabb, 8 milliárd eurós részletének kifizetése a módosított menetrend szerint október közepén esedékes. A mentőcsomagban vállalt intézkedések teljesítését vizsgáló trojka csütörtöktől kezdi meg munkáját azt követően, hogy korábban eredménytelenül zárultak a tárgyalások a görög féllel. Akkor a trojka kifogásolta, hogy Athén nem tesz eleget költségvetési céljai teljesítése érdekében. Hírügynökségi értesülések szerint a felülvizsgálat eredményét várhatóan jövő hét elején hozzák nyilvánosságra.

Jeórjiosz Papandreu görög miniszterelnök kedden Berlinben azt mondta, országa teljesíti a nemzetközi pénzügyi támogatások érdekében vállat kötelezettségeit.

Az athéni törvényhozás ugyancsak a héten fogadta el az ingatlanadó bevezetéséről szóló törvényt, amely szerint az ingatlanadót az áramszámlákba építik be, így aki nem hajlandó fizetni, az áramellátásának kikapcsolását veszélyezteti.

Görögországban egyre gyakoribbak a megszorítások ellen tiltakozó megmozdulások; szerdán a metró-, az elővárosi vasút-, valamint az autóbusz-, trolibusz- és villamosvezetők tartottak 24 órás munkabeszüntetést a kormány takarékossági intézkedései és a várható elbocsátások miatt.

A legnagyobb feszültség mindazonáltal október 5-re és 19-re várható, amikorra a két legnagyobb szakszervezet, az ADEDY és a GSEE is országos munkabeszüntetést hirdetett. A két szervezet mintegy 2,5 millió dolgozót, a görög munkaerő mintegy felét képviseli.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!