Külföld

2011.09.21. 09:26

Izrael felfüggesztheti az adóbevételek átutalását a palesztinoknak

Juval Steinic izraeli pénzügyminiszter azzal fenyegetőzött, hogy felfüggeszthetik a Palesztin Hatóság költségvetésének 40 százalékát jelentő adó- és vámbevételek átutalását, ha Mahmúd Abbász palesztin elnök kéri egy palesztin állam felvételét az ENSZ-be.

MTI

"Az én véleményem szerint, bár erről nincs kormánydöntés, ha a palesztinok megsértik a békeegyezmény alapjait, meg kell gondolnunk, hogy átadjuk-e nekik az adóbevételeket" - mondta a Benjámin Netanjahu kormányfőhöz közel álló jobboldali, Likud párti miniszter a Reuters hírügynökségnek kedden adott interjújában.

Mint mondta, a Palesztin Hatóság nevében Izrael által beszedett adók és vámok összege mintegy 500 millió sékel (135 millió dollár) havonta.

Steinic május elején már kis időre befagyasztotta a Palesztin Hatóságnak járó átutalásokat, attól tartva, hogy a Fatah és a Hamász palesztin szervezetek közötti megállapodás következményeként a pénz az Izraelt el nem ismerő iszlamista Hamász kezébe jut.

Ha Abbász valóra váltja egyoldalúan kinyilvánított célját, az ENSZ-felvételi kérelem benyújtását, akkor az kudarcot fog vallani - fejezte ki reményét Steinic, és megkérdőjelezte, hogy a Palesztin Hatóság képes lesz-e egy stabil államot igazgatni ott, ahol az adományok és a nemzetközi segélyek a költségvetés 40 százalékát jelentik.

"Aggódunk amiatt, amit Gázában láttunk - mondta az interjúban a pénzügyminiszter, utalva az övezetre, ahonnan az izraeli erők hat éve kivonultak, majd két éven belül a Hamász vette ott át az uralmat. - Aggódunk, mert ez egy ellenséges lépés." Izrael kétoldalú egyezményen és nem egyoldalú deklaráción alapuló békét akar - tette hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!