Külföld

2011.08.10. 12:43

Lech Walesa kibékült a Szolidaritással

Kibékült a Szolidaritás szakszervezettel Lech Walesa volt lengyel államfő.

MTI

Walesa látogatást tett kedden a Szolidaritás gdanski székházában, tárgyalt a szakszervezet vezetőivel, és kijelentette, hogy amennyire csak tőle telik, igyekszik támogatni az általa alapított Szolidaritást, amelynek első elnöke volt.

A Nobel-békedíjas egykori szakszervezeti vezető évek óta konfliktusban állt a Szolidaritással és annak előző elnökével, Janusz Sniadekkel. Haragudott volt szakszervezetére, amiért az az őt súlyosan bíráló Jog és Igazságosság (PiS) pártot támogatta. A PiS-t alapító Kaczynski fivérek nyilvánosan azzal vádolták meg a földalatti ellenállás legendás alakját, hogy az 1970-es tengermelléki munkáslázadás véres elfojtása után együttműködési nyilatkozatot írt alá a kommunista belbiztonsági hatósággal. 2006-ban Walesa demonstratívan ki is lépett a Szolidaritásból.

A volt lenygel államfőt a Szolidaritás jelenlegi elnöke, Piotr Duda a keddi gdanski tárgyaláson felkérte, hogy vegyen részt azokon az ünnepségeken, amelyeket a szakszervezetet létrehozó gdanski augusztusi megállapodások idei 31. évfordulója alkalmából rendeznek.

Walesa nem emlékezett pontosan, hogy mikor járt utoljára az országos vezetőség székházában. Mint mondta, talán tíz év is eltelt azóta, és sok minden megváltozott. "Mindig úgy éreztem, és most is úgy érzem, hogy egy kicsit az apja vagyok ennek a szakszervezetnek. Hosszú éveken át megszoktam, hogy én voltam az első. Kell egy kis idő, hogy hozzászokjak ahhoz, hogy a második vagy harmadik vagyok" - tréfálkozott.

Nyilatkozatában bírálta a jelenlegi lengyelországi állapotokat, különösen a munkások helyzetét, amely szavai szerint "nem töltheti el elégedettséggel a szakszervezeti aktivistákat". Ezért - mondta - mint szakszervezeti ember, a lehető legnagyobb mértékben igyekszik támogatni a Szolidaritást a helyzet javítására tett erőfeszítéseiben.

Walesa júniusban három hétig féloldali tüdőgyulladással, súlyos állapotban kórházban feküdt. Azóta csaknem teljesen felépült, közlése szerint augusztus közepétől ismét munkába áll. Dudek Jerzy Borowczakkal, a kormányzó Polgári Platform parlamenti képviselőjével meglátogatta őt a kórházban. Akkor született a döntés, hogy Walesát meghívják a szakszervezet elnökségének következő ülésére.

A volt államfő egyelőre nem nyilatkozott arról, hogy megjelenik-e az augusztusi gdanski ünnepségeken. Az elmúlt években, amikor a hajógyárban, egykori munkahelyén tiszteletét tette valamely rendezvényen, a szakszervezeti tagok egy része rendre kifütyülte.

Borowczak a Gazeta Wyborcza című lapnak nyilatkozva biztosra vette, hogy Walesa Dudekkel együtt augusztus 30-án elmegy Brüsszelbe, ahol Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnökének kezdeményezésére, a parlament szomszédságában a Szolidaritás szakszervezetről neveznek el egy teret.

A gdanski évfordulós ünnepségekre Walesán kívül meghívást kapott a lengyel államfő, a miniszterelnök, a szejm és a szenátus elnöke. Dudek szerdán személyesen nyújtja át a meghívót Buzeknek, aki aznap Gdanskba látogat.

Nem kapott viszont meghívást az ünnepségre Jaroslaw Kaczynski, az ellenzéki PiS elnöke, volt miniszterelnök, Walesa egykori közeli munkatársa, jelenlegi fő ellenlábasa.

Ezek is érdekelhetik