Külföld

2011.05.26. 12:35

Malina Hedvig feljelentette a volt szlovák belügyminisztert

Malina Hedvig, az öt éve Nyitrán megvert szlovákiai magyar diáklány, becsületsértésért feljelentette Robert Kalinák volt szlovák belügyminisztert, aki egy múlt heti interjúban "beteges hazudozónak" nevezte őt - közölte az Új Szó című pozsonyi magyar napilap csütörtökön.

MTI

Kalinák a Sme napilapnak adott interjújában példátlanul beteges hazudozónak nevezte Hedviget, és azt mondta, alig várja, hogy véget érjen a főügyészségi vizsgálat, mert akkor végre nyíltan beszélhet az ügyről.
   
"Egy ember méltóságába nem lehet ilyen durva módon beletaposni. Kalinák úr 2006. szeptember 12. óta, amikor hamis, kitalált bizonyíték alapján hazugnak nevezte a védencemet, sorozatosan ezt teszi. A bíróság majd felmenti a hallgatási kötelezettség alól, ott elmondhatja, mire alapozza ezt a meggyőződését, kik sugalmazták neki, milyen irányba kell terelni a vizsgálatot" - nyilatkozta a lapnak Roman Kvasnica, Malina Hedvig ügyvédje.
   
A lányt, aki azóta kétgyermekes családanyává vált, 2006. augusztus 25-én verték meg Nyitrán, állítása szerint azért, mert magyarul beszélt az utcán. Robert Fico volt szlovák miniszterelnök szerint a Malina Hedvig-ügy kísérlet volt kormánya lejáratására és hangulatkeltésre. Robert Kalinák volt belügyminiszter azt állította: az eset nem történt meg, illetve másképpen történt, mint ahogy azt a lány állította. Azóta Malina Hedvig ellen folyik eljárás hamis tanúzás miatt.
   
Peter Labas, a pozsonyi Komensky Egyetem Orvostudományi Karának dékánja a főügyészség felkérésére nemrégiben újabb orvosi szakértői jelentést készített. Hivatalosan a tartalmát még nem hozták nyilvánosságra, de a szlovákiai sajtó úgy tudja, hogy az újraírt szakvélemény a lányra nézve még terhelőbb, mint az előző szakvélemény. A jelentésből állítólag az tűnik ki, hogy Malina Hedviget senki sem verte meg, és sérülései korábbi keletűek voltak.
   
Dobroslav Trnka volt főügyész korábban kijelentette, az orvosszakértői jelentésen múlik, hogy a főügyészség ejti-e a Malina Hedvig ellen hamis tanúzás miatt emelt vádat, vagy bíróság elé állítja őt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!