Külföld

2011.04.26. 15:26

Még több pénzre van szükség a csernobili szarkofág megépítésére

Ukrajnának még több pénzre van szüksége ahhoz, hogy megépíthesse a sérült csernobili atomreaktort lefedő új szarkofágot - közölte kedden Viktor Janukovics ukrán elnök a múlt héten Kijevben tartott nemzetközi donorkonferencián összegyűlt 550 millió eurós összegre utalva.

MTI

A tervezett projekthez még további 300 millió dollárt kell előteremteni - szögezte le az ukrán államfő a csernobili atomkatasztrófa 25. évfordulójának napján.
   
Nyilatkozatában Janukovics rámutatott: "egyetlen nemzet sem képes arra, hogy egymaga megbirkózzon egy ilyen mértékű katasztrófa következményeivel."
   
A tragédia negyedszázados évfordulója alkalmából Kijevben az orosz ortodox egyházfő, Kirill pátriárka által vezetett éjjeli szertartáson a papok ünnepi himnuszokat énekeltek, az egybegyűltek gyertyákat gyújtottak. Huszonötször kondítottak meg egy harangot, az 1986. április 26-án hajnali 1 óra 23 perckor bekövetkezett katasztrófa óta eltelt évek számát jelezve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!