Külföld

2011.04.22. 12:35

Gyöngyöspata - Az amerikai nagykövetség figyelemmel kíséri az eseményeket

A budapesti amerikai nagykövetség szoros figyelemmel kíséri a gyöngyöspatai eseményeket, mivel az Egyesült Államok fontosnak tartja a romaintegrációt - tájékoztatta az amerikai diplomáciai képviselet pénteken az MTI-t.

MTI

"A nagykövetség szoros figyelemmel követi az eseményeket Gyöngyöspatán és Magyarország északkeleti térségében más helyeken" - közölte a nagykövetség.
   
Az amerikai képviselet úgy tájékoztatott: korábban olyan értesülésekhez jutottak, hogy Gyöngyöspatán néhány roma család egy szélsőjobboldali csoport rendezvénye miatt a település elhagyását tervezi a hétvégére.
   
A nagykövetség hangsúlyozta: Hillary Clinton amerikai külügyminiszter számára elsőrendű kérdés a toleranciaprogramok és a romaintegráció támogatása.
   
A gyűlöletkeltés és a kisebbségi csoportok megfélemlítése elfogadhatatlan - szögezte le a budapesti amerikai diplomácia képviselet, hozzátéve, üdvözli a magyar kormány azon nyilatkozatait, hogy nem fogja tűrni a kisebbség vagy etnikai csoportok megfélemlítését.
   
A nagykövetséget azután kereste meg az MTI, hogy Bangó Tamás, a reggeli gyöngyöspatai kiköltöztetési akció egyik szervezője azt mondta a távirati irodának, a településre érkezett több nagykövetség munkatársa is. Olyan hír terjedt, hogy az amerikai nagykövetség képviselője, esetleg személyesen a nagykövet is a heves megyei faluba érkezett. A nagykövetség ezt cáfolta, közölte, hogy amerikai diplomaták nincsenek jelen Gyöngyöspatán. A félreértést az okozhatta, hogy a Magyar Vöröskereszt önkénteseként reggel Gyöngyöspatán járt Richard Field amerikai-magyar üzletember, aki segélycsomagokat vitt a romáknak és felügyelte a roma családok hétvégi elköltöztetését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!