Külföld

2011.03.27. 06:12

Negyedmillióan tüntettek Londonban a megszorítások ellen (frissítve)

Negyedmillió részvevővel az utóbbi évtized legnagyobb megmozdulását tartották szombaton Londonban a konzervatív-liberális kormánykoalíció súlyos költségvetési megszorító intézkedései ellen.

MTI

   
A tüntetést anarchista csoportok időnként erőszakba torkolló párhuzamos demonstrációi kísérték. E csoportok este több helyen összecsaptak a rendőrökkel, a sérültek és az őrizetbe vettek száma késő estére meghaladta a százat.
   
Az országos szakszervezeti szövetség (TUC) becslése szerint 250 ezernél is többen érkeztek London központjába a "békés, de hangos családi eseményként" meghirdetett felvonulásra.
   
Ez volt a legnagyobb demonstráció Londonban az iraki háború ellen 2003-ban tartott másfélmilliós felvonulás óta.
   
A szombati tüntetés méreteit jelzi, hogy vidékről 600 autóbusszal és több tucatnyi különvonattal érkeztek tiltakozók a brit fővárosba. A menet - amelynek végállomása a Hyde Park volt - elhaladt a miniszterelnöki rezidenciának otthont nyújtó Downing Street előtt, ahol a tömeg műanyag trombitákkal "fütyülte ki" a kormány megszorító politikáját.
   
A megmozdulás és a Hyde Park-i politikai nagygyűlés rendjére az ezer szakszervezeti rendező mellett 4500 rendőr ügyelt.
   
A Scotland Yardnak előzetes értesülései voltak arról, hogy anarchista csoportok a tömegbe vegyülve megpróbálhatnak zavargásokat szítani a tüntetés egyes helyszínein, s ez be is következett. A fő - és végig békés - demonstrációról néhány ezer "alternatív" tüntető levált, és megszállta a brit fogyasztói társadalom szimbólumának tekintett londoni bevásárlónegyed, az Oxford Street és a Regent Street, valamint a Piccadilly környékét. Megtámadták a városrész több exkluzív intézményét, köztük a Ritz szállót, amelynek néhány ablakát beverték, valamint a világ egyik legpatinásabb luxusáruházát, a Ritztől nem messze lévő Fortnum & Masont, amelynek kirakatüvegébe vörös festékbombát vágtak.
   
Az MTI tudósítója látta, amint a Soho peremén, a turistákkal zsúfolt Piccadillytől nem messze, az elegáns színházairól ismert Shaftesbury Avenue-n egy McDonald's étterem ablakait a tüntetők bezúzták, és a külső falakat festékkel öntötték le.
   
A tüntetők a helyszínre érkező rendőröket a "Your job is next" - "Most a ti állásotok következik" - jelszó skandálásával fogadták, utalva a rendőrségi állományt sem kímélő kormányzati leépítési tervekre.
   
A tiltakozók az Oxford Streeten a Carphone Warehouse - a legnagyobb független brit mobiltelefon-forgalmazó - egyik áruházába félórára bezárták a vásárlókat és a személyzetet.
   
A demonstrálók egyike az MTI-nek az Oxford Streeten úgy jellemezte a környéken tüntetőket, hogy "anarchisták és trockisták, de nem sztálinisták".
   
A Scotland Yard beszámolója szerint a tiltakozók ammóniával töltött villanykörtéket hajigáltak a rendőrökre, akik közül többen megsérültek. Este a tüntetők az Oxford Streeten és a környező utcákban égő barikádokat emeltek, és összecsaptak a rendőrséggel. Késői estig 34-en sérültek meg, a rendőrség 75 személyt őrizetbe vett.
   
A tavaly májusi választások után kormányra került konzervatív-liberális koalíció a GDP-érték 11 százalékát meghaladó - békeidőben példátlan szintű - államháztartási hiányt örökölt munkáspárti elődjétől, és igen meredek konszolidációs programot hirdetett meg. Ennek fő célkitűzése, hogy a hazai össztermékhez mért brit államháztartási hiány 2015-2016-ra alig 1,1 százalékra csökkenjen, a strukturális deficit pedig megszűnjön.
   
A program alapján átlagosan 19 százalékkal csökken az egyes tárcák költségvetése, a fő áfakulcsot idén januártól 17,5 százalékról 20 százalékra emelték, és a következő négy évben hozzávetőleg 490 ezer közalkalmazotti állás szűnik meg. Ez az állami alkalmazotti gárda csaknem 9 százalékos létszámcsökkentésének felel meg.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!