Külföld

2011.03.02. 11:50

Lelőttek egy pakisztáni minisztert, aki ellenezte az istenkáromlást büntető törvényt

Lelőtték szerdán Iszlámábádban a pakisztáni kormány kisebbségügyi miniszterét, aki követelte az istenkáromlást büntető törvény megváltoztatását. Két hónapon belül másodszor gyilkolnak meg olyan politikust az országban, aki ellenezte, hogy a törvény alapján halálbüntetést szabjanak ki az iszlámot megsértőkre.

MTI

Sahbaz Bhattit, a kormány egyetlen keresztény (katolikus) vallású tagját az utcán lőtte le több fegyveres, miközben ő autójában hivatalába tartott - közölte a rendőrség. A miniszter nem halt meg azonnal, csak kórházba szállítása után. Sofőrjét is megsebesítették.
   
Egyelőre senki nem jelentkezett elkövetőként, de kereskedelmi tévék szerint a merénylet helyszínén találtak röpiratokat, amelyek készítését a pakisztáni táliboknak tulajdonítják, és az olvasható rajtuk, hogy mindenki, aki ellenzi az istenkáromlást büntető törvényt, a miniszter sorsára jut.
   
A Vatikán szóvivője útján "minősíthetetlen erőszakcselekménynek" nevezte a merényletet. "Ez a gyilkosság egy újabb, rettenetesen súlyos erőszakcselekmény", és "alátámasztja, mennyire jogosak a pápa kitartó felszólamlásai a keresztények elleni erőszak miatt és általában a vallásszabadság mellett" - jelentette ki Federico Lombardi újságírók kérdésére válaszolva.
   
Emlékeztetett arra, hogy a vallási kisebbségek ügyeiért felelős pakisztáni miniszter tisztségében Bhatti volt az első keresztény politikus. XVI. Benedek pápa fogadta őt szeptemberben. Bhatti "sok olyan erőfeszítésről tett tanúbizonyságot, amelyet a pakisztáni vallási közösségek békés egymás mellett élése érdekében tett". 
   
A törvény novemberben lett heves társadalmi vita tárgya, mert egy bíróság annak alapján halálra ítélt egy négygyerekes anyát.
   
Január 4-én egy testőre agyonlőtte Szalmán Taszírt, Pandzsáb tartomány kormányzóját, mert - mint a testőr vallomásában elmondta - feldühítette őt az, hogy a politikus követelte a törvény megváltoztatását, és elnöki kegyelmet kért a halálra ítélt anya számára. A pakisztáni társadalom liberális részének megrökönyödésére sokan dicsérték a gyilkost, ami arra utal, hogy a szélsőséges iszlamista nézetek egyre nagyobb teret nyernek az országban.
   
E merényletek hatására kérdésessé válik, hogy az Egyesült Államok egyik terrorizmusellenes szövetségesének számító Pakisztán valóban mérsékelt iszlám állam-e, s fennáll a veszélye annak, hogy a belpolitikai zűrzavar még nagyobb lesz az országban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!