Külföld

2011.02.02. 16:23

Egyiptom: több tucatnyian megsérültek a Tahrír téren

Több tucatnyian megsebesültek a kairói Tahrír téren szerdán, miután Hoszni Mubarak elnök hívei rátámadtak az ellenzéki tüntetőkre - közölték szemtanúk.

MTI

Az ellenfelek botokkal és kövekkel vívtak "csatát", amelyben a lovas-tevés támadókat körbefogták, és a földre rángatták. A helyszínen tartózkodó katonák állítólag figyelmeztető lövésekkel próbálták megfékezni az indulatokat, de nem avatkoztak közbe. Mohamed el-Baradei ellenzéki vezető az al-Dzsazíra televízióban azt kérte a katonáktól, hogy "védjék meg az egyiptomi életeket". Nem maradhatnak semlegesek, még ma közbe kell lépniük - mondta. Reméli - tette hozzá -, hogy Mubarak nem várja meg a távozással a pénteket, amikor újabb nagy tüntetés lesz.
   
A délutáni tömegverekedésben több ezren vettek részt. A pár hátasló és teve valószínűleg a turistákat szolgálta eredetileg. A tömegben felmerült a gyanú, hogy Mubarak hívei valójában civilbe öltözött állambiztonságiak. A belügyminisztérium ezt tagadja, akárcsak a hadsereg azt, hogy lövéseket adott volna le.
   
A Tahrír téri összecsapással párhuzamos békésen is tüntettek Mubarak hívei egy másik helyszínen. Mintegy húszezer, ránézésre a középosztályhoz tartozó ember vonult fel azt követelve, hogy szűnjön meg a felfordulás, mert az elnök már elég engedményt tett, és attól lehet tartani, hogy a káosz élelmiszerhiányhoz és más hiányokhoz, az egyiptomi valuta értékének zuhanásához vezet. "A fáraók napjai óta stabil ország voltunk. Ezek a tüntetők Szomáliává akarnak változtatni minket, amely szegény és háborúban áll önmagával" - vélekedett egyikük.
   
Sokan azt mondták, hogy ők nem feltétlenül az elnököt támogatják, de a Mubarak-ellenes tüntetőknek elégedetteknek kell lenniük a kedd éjjeli ígérettel, hogy az elnök hét hónap múlva lemond. "Időt kell neki adni a békés hatalomváltáshoz" - jelentették ki.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!