Külföld

2011.01.27. 11:03

Száz év után ismét magyar lap jelenik meg a romániai Marosvhévizen

Csaknem száz év után ismét magyar nyelvű újság jelenik meg a romániai Maroshévizen - adta hírül csütörtökön a Hargita Népe című romániai magyar napilap.

MTI

  A Maroshévízi Hírlap első száma a tervek szerint csütörtökön jelenik meg először. A kiadvány kezdetben hatoldalas lesz, havonta egyszer jelenik meg, és célja közéleti információkkal ellátni a helyi magyar közösséget.
   
Az ötszáz példányban megjelenő ingyenes havilapot a Dr. Urmánczy Nándor Egyesület adja ki. Az újság az 1895-ben alakult Topliczai Hírlap, majd az 1911-től Maroshévízi Hírlap néven megjelenő helyi magyar nyelvű újság utódának tekinti magát.
   
Czirják Károly, az egyesület elnöke elmondta, hogy mások mellett helyi üzletemberek támogatják a kiadványt, amely a tervek szerint hamarosan nyolc oldalon jelenik majd meg.
   
Maroshévízen az első helyi újságot 1895-ben adták ki Topliczai Hírlap néven, amely csupán a kiadás évében jelent meg. 1911. június 25-én jelent meg a következő magyar nyelvű sajtótermék, a Maroshévízi Hírlap, amelynek utolsó számát 1912. október 13-án nyomtatták.
   
Maroshévíz a székelyföldi Hargita megyében fekszik, és azon kevés települések közé tartozik a régióban, ahol a románok vannak többségben. Négyezer magyar él a településen, akik a lakosság mintegy egynegyedét teszik ki a legutóbbi romániai népszámlálás szerint.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!