Külföld

2011.01.28. 13:30

Rekordösszeget adtak Tiziano egyik képéért

Tiziano művei esetében rekordot jelentő áron, 16,9 millió dollárért (3,35 milliárd forintnak megfelelő összegért) kelt el a Sotheby's árverésén az itáliai mester egyik festménye New Yorkban.

MTI

 Az aukciósház régi mesterek munkáiból rendezett csütörtöki árverésén különösen nagy érdeklődés mutatkozott a vallási témájú műalkotások iránt. Tiziano Sacra Conversazione című képe - amelyen a Madonna látható gyermekével, oldalán Szent Lukáccsal és Alexandriai Szent Katalinnal - a legnagyobb sikere volt a régi mesterek alkotásait felsorakoztató árveréssorozatnak a héten, beleértve a Christie's licitjét is.
   
Az 1560 körül készült olajfestményre, amely a legjelentősebb volt az elmúlt két évtizedben kalapács alá került Tiziano-munkák közül, egy telefonon licitáló európai gyűjtő tett szert - jutalékkal együtt - 16,882 millió dollárért. A velencei mester munkáiért eddig fizetett legmagasabb összeg 13,6 millió dollár volt.
   
A kép egyike annak a maroknyi többszereplős Tiziano-műnek, amelyek még magántulajdonban vannak. A festményt az utóbbi 30 évben nem is láthatta a nagyközönség, egészen egy közelmúltbéli párizsi, londoni és amszterdami kiállítás-sorozatig. Létezése 450 éve alatt mindössze hat alkalommal cserélt gazdát.
   
A Sotheby's nemcsak a Tiziano-rekord miatt lehet elégedett az árverés eredményeivel: a tételek 75 százaléka gazdára talált, és más mesterek esetében is született rekord leütési ár. Az összbevétel 78,6 millió dollár (15,6 milliárd forint) volt, s így meghaladta az előzetesen várt 74 millió dollárt.
   
"A világ minden tájáról és minden területről - kereskedőktől, intézményektől, magángyűjtőktől - voltak érdeklődők. Nagyon erős a piac, különösen a mesterművek tekintetében" - összegezte a tapasztalatokat George Watcher, az aukciósház régi mesterekkel foglalkozó részlegének társelnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!