Külföld

2011.01.12. 10:05

Megvan a dél-szudáni népszavazás érvényességéhez szükséges szavazatszám

Szerdáig a választásra jogosultak több mint 60 százaléka vett részt Dél-Szudánban az országrész önállóvá válásáról szóló, az elmúlt hét végén kezdődött népszavazáson, így annak eredménye érvényes lesz - közölte egy magas rangú tisztségviselő.

MTI

"Biztosan tudom, hogy három nap elteltével a részvételi arány meghaladta a referendum érvényességéhez szükséges 60 százalékos küszöböt" -  jelentette ki Dzsubában újságírók előtt Anne Itto, a déli területeken kormányzó Szudáni Népi Felszabadítási Mozgalom (SPLM) tagja. A választási bizottság egyelőre nem erősítette meg az Itto által mondottakat.

A várakozások szerint az egy hétig tartó referendum Dél-Szudán függetlenségét eredményezi majd. A népszavazás fontos része annak a békemegállapodásnak, amely hat évvel ezelőtt véget vetett a muzulmán arabok lakta Észak- és a a zömmel keresztény, illetve animista vallású feketék lakta Dél-Szudán polgárháborújának.

A szavazásra jogosultaknak a szavazólapon egy kezet kell megjelölniük akkor, ha a függetlenségre voksolnak,  illetve egy kézpárt abban az esetben, ha az ország egyben maradását részesítik előnyben.  Az országrész 8,7 millió lakosának ugyanis csak 15 százaléka írástudó. Az előzetes eredményeket február elején közlik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!