Külföld

2011.01.12. 16:26

Lengyel légikatasztrófa: Kaczynski repülőgépén nem volt robbanás vagy tűz

Nem műszaki okok vezettek Lech Kaczynski néhai lengyel államfő repülőgépének tavaly áprilisi szmolenszki szerencsétlenségéhez - állapította meg vizsgálatában a FÁK-államok légügyi hatósága; a szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy a különgép katasztrófáját a legénység tagjai okozták, akik lélektani nyomás alatt, a kedvezőtlen időjárás ellenére a leszállás mellett döntöttek.

MTI

  Az orosz fővárosban tartott sajtóértekezletén Tatyjana Anogyina, a MAK elnöke bejelentette: nem volt sem tűz, sem robbanás Lech Kaczynski néhai lengyel államfő repülőgépén, amely tavaly április 10-én járt szerencsétlenül Szmolenszk mellett, és a Tu-154-es nem hibásodott meg - jelentette Horváth Júlia, az MTI moszkvai tudósítója.
   
A 96 halálos áldozatot követelő katasztrófa közvetlen kiváltó oka a bizottság jelentése szerint az volt, hogy a személyzet nem tett eleget az orosz földi irányítás ajánlásának, és nem a javasolt tartalék repülőtéren szállt le. Mint a testület műszaki bizottsága megállapította: a gépet az indulás előtt Varsóban karbantartották, sem hajtóművei, sem egyes rendszerei nem mondták fel a szolgálatot repülés közben, nem volt sem tűz, sem robbanás, a gépet nem érte kár a levegőben, és nem ütközött semmilyen tárgyba.
  
Anogyina egyben azt is közölte, hogy a vizsgálat eredményéről szóló jelentést szerdán átadták a lengyel félnek, miután annak tervezetét már tavaly kézbesítették. A dokumentáció 60 kötetet tesz ki.
  
 Kifejtette: a repülőgép előkészítése, valamint a személyzet felkészítése sok kívánnivalót hagyott maga után, s a katasztrófa rendszerszintű okát a személyzet elégtelen felkészültsége és a repülések szervezésének nem megfelelő volta alkotta.
   
Mint mondta, a válsághelyzet akkor következett be a fedélzeten, amikor a személyzet úgy döntött, hogy nem tér ki a javasolt tartalék repülőtérre. A repülés során ugyanis többször is kapott a lengyel pilóta értesítést arról, hogy az eredetileg kijelölt, Szmolenszk melletti Szevernij katonai repülőtér körzetében nem megfelelőek az időjárási viszonyok, de nem döntött az útvonal-módosítás mellett. Anogyina azt is elmondta, hogy konkrét hibákat is követett el a legénység.
   
Kijelentette: a leszállásról hozott döntést orosz és lengyel szakértők szerint befolyásolhatta a lengyel légierő főparancsnokának és az elnök protokollfőnökének jelenléte a pilótafülkében egészen a földbe csapódásig, amennyiben az lélektani nyomást gyakorolhatott a pilótára a leszállás folytatása mellett, igazolhatatlan kockázatot vállalva ezzel. A főparancsnok vérében egyébként 0,6 ezrelék etilalkoholt találtak - tette hozzá a MAK elnöke, Anogyina.
  
 A testület műszaki bizottságának elnöke, Alekszej Morozov mindehhez hozzáfűzte, hogy a kívülállók pilótafülkében való jelenléte megsértette az úgynevezett "tiszta fülke elvét". Egyúttal a legénységre nehezedő, szerinte "lélektani-érzelmi" nyomás igazolására idézett a pilótafülkében rögzített beszélgetésekből.
   
Mint közölték, a MAK vizsgálata ezzel befejeződött, s a gép eredeti fekete dobozait átadják az orosz legfőbb ügyészség mellett működő nyomozati bizottságnak, és a vizsgálat megállapításait közzé fogják tenni.
   
A jelentés szerdai moszkvai közzététele nyomán Donald Tusk lengyel miniszterelnök megszakította szabadságát, hogy részt vehessen a MAK jelentésének varsói megvitatásában. Tusk, aki a vizsgálat tavaly októberben nyilvánosságra hozott előzetes eredményeit december közepén elfogadhatatlannak és hibáktól hemzsegőnek nevezte, a kormány szóvivője szerint hazatér külföldről, konzultációkat folytat Jerzy Miller belügyminiszterrel, majd csütörtökön nyilvános beszédet mond az ügyben.
  
 A Lech Kaczynskit szállító lengyel kormánygép április 10-én, leszállás kísérlete közben zuhant le a sűrű ködben, s a gépen tartózkodó mind a 96 személy életét vesztette. A lengyel államfő magas rangú kísérettel a Szmolenszk közelében fekvő Katinyba (Katyn) tartott, ahol a második világháború idején legyilkolt több ezer lengyel hadifoglyot temettek el. Az ott kialakított emlékhelyen a lengyel elnök részvételével külön emlékünnepséget akartak tartani a tömegmészárlás 70. évfordulója alkalmából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!