Külföld

2011.01.18. 18:58

Felszámolták Európa legnagyobb kokainlaboratóriumát

Felszámolta Európa eddig ismert legnagyobb kokainlaboratóriumát a spanyol rendőrség Madrid közelében, és az akció során őrizetbe vett 25 személyt, akik közül többen kolumbiai állampolgárok - közölték kedden a hatóságok.

MTI

A közigazgatásilag a spanyol fővároshoz tartozó Villanueva de Perales településen működő titkos kábítószergyárban 300 kilogramm már eladásra kész kokainra, valamint 33 tonnányi, a kokapaszta feldolgozásához szükséges vegyi anyagra bukkantak a nyomozók. A kokaingyártás köztes terméke (kokapaszta) Dél-Amerikából az óceánon keresztül, kávészállítmányok közé rejtve érkezett Spanyolországba.
   
Alfredo Pérez Rubalcaba spanyol első miniszterelnök-helyettes és belügyminiszter "nagyon fontosnak nevezte" a nagyszabású rendőrségi akciót, és mint mondta, ez egy "példa" az állam előtt álló kihívások egyikére, az újfajta szervezett bűnözésre.
   
A "Colapso" név alatt futó hatósági műveletről tartott sajtótájékoztatón Jesús Pacheco rendőrkapitány elmondta, hogy a laboratóriumként funkcionáló házban és a mellette álló épületekben a drogokon kívül még több mint kétmillió eurót, fegyvereket, luxusautókat és több mint 470 - a rendőrök kijátszására használt - mobiltelefont is lefoglaltak.
   
Pacheco tájékoztatott arról is, hogy a bűnözői csoport egy spanyol házaspár és egy kolumbiai testvérpár irányítása alatt állt. A bűnhálózat vezetői egy madridi üzletemberrel, Lauro Sánchezszel dolgoztak együtt, aki a tulajdonában lévő vendéglátó egységekben és szórakozóhelyeken terítette a kábítószer egy részét, valamint egy műterem-tulajdonos spanyol testvérpárnak is szállított a kokainból, akik kapcsolataikon keresztül egész Spanyolországban árusították az illegális szert. A rendőrség az üggyel összefüggésben őrizetbe vette egy madridi ügyvédi iroda több dolgozóját is, akik a drogból származó bevételek tisztára mosása érdekében készítettek fiktív szerződéseket.
   
Francisco Miguelánez, a rendőrség kábítószerellenes központi munkacsoportjának vezetője elmondta, hogy 20 éves pályafutása alatt még nem látott ilyen kifinomult módszerekkel dolgozó laboratóriumot. A vezetők nem bízták a véletlenre biztonságukat: mindannyiuknak saját fegyveres kísérete volt.