Külföld

2011.01.11. 14:30

A magyar kultúra napja - Központi ünnepség pénteken a Délvidéken

Január 14-én Zentán tartják a magyar kultúra napja délvidéki központi ünnepségét díjátadóval, kulturális programmal. Január 15-én kulturális kerekasztalt tartanak a vajdasági városban.

MTI

   
Ünnepi műsor keretében adják át a vajdasági magyarság rangos elismeréseit, a Magyar Életfa-díjat, az Aranyplakettet és a Plakettet, valamint a Vajdasági Szép Magyar Könyv 2010 című pályázat díjait - olvasható az esemény egyik szervezője, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet MTI-hez eljuttatott közleményében.
   
A délvidéki központi ünnepség egyben megemlékezés Liszt Ferenc születésének 200., Lányi Ernő születésének 150. és Kosztolányi Dezső halálának 75. évfordulójáról.
   
A pénteki ünnepségen lesz hallható először a zentai Verebes Ernő zeneszerző Liszt-átirata, a Rózsadallam, amelynek ősbemutatója egyben a Liszt-év vajdasági megnyitója.
  
 Január 15-én a határon túli régiók és Magyarország több kulturális intézményének képviselői folytatnak kerekasztal-beszélgetést a közös, stratégiai szemléletű kulturális politikáról. A bevezető előadást Elekes Botond Áron, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Kultúráért Felelős Államtitkárságának kabinetigazgatója tartja.
   
A magyar kultúra napját egyébként - 1989 óta - január 22-én ünneplik, a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.

Ezek is érdekelhetik