Külföld

2010.12.21. 11:48

Irodalmi meglepetés: regény jelent meg Pasolini édesanyjától

Irodalmi meglepetésnek számít Olaszországban, hogy családregény jelent meg Pier Paolo Pasolini filmrendező édesanyjának tollából. Susanna Colussi műve harminc évig feküdt egy fiókban.

MTI

Az egykori tanítónő 1975-ben meggyilkolt fiát hat évvel később követte: 90 évesen, 1981 februárjában hunyt el. Lakása egyik fiókos szekrénye őrizte azokat a füzeteket, melyeket egykor az olasz általános iskolák ötödik osztályaiban használtak. Colussi huszonegy füzetet írt tele sűrű kézírással: családregényt alkotott, amelyet Pasolini unokatestvére és egyetlen örököse, a rendező filmjeiben is fel-feltűnő Graziella Chiarcossi talált meg.    

Az Archinto kiadónál megjelent kötet az Il film dei miei ricordi (Emlékeim filmje) címet kapta. A történetet Susanna Colussi az ötvenes években kezdte el írni, amikor már Pier Paolóval a római Monteverde negyedben élt, és a hetvenes évek elején fejezte be.
   
Mint azt Chiarcossi a könyv bevezetőjében írja, Susanna nem kötötte fia orrára, min dolgozik. Pasolini azonban ismerte édesanyja irodalmi tehetségét. Colussi regényének epizódjai Pasolini La meglio gioventu (1954) című művének oldalait idézik.    

A regény Susanna Colussi szülőfalujában, a Friuliban található Casarsa della Deliziában játszódik. Amikor Pier Paolo hétéves volt, a Pasolini család is ideköltözött, majd a nyári vakációk helyszíne volt Casarsa.
   
Az apró települést maguk a Colussi-ősök alapították, akik generációkon át itt élték le életüket. Róluk szól Pasolini édesanyjának regénye. "Tud mesélni, ismeri a narráció ritmusát, a villámgyors portré és a párbeszéd tehetségével is áldott....Susanna ezzel a könyvvel megérdemli, hogy kilépjen fia árnyékából" - írta a Corriere della Sera napilap könyvkritikusa, Paolo Di Stefano.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!