Külföld

2010.11.03. 10:45

Nyomozási eredmények elhanyagolásával gyanúsítják a Kampusch-ügy ügyészeit

Nyomozási eredmények elhanyagolásával gyanúsítanak Ausztriában öt ügyészt, akik az elrabolt Natascha Kampusch ügyén dolgoztak annak idején - értesült a Die Presse című osztrák lap.

MTI

Hivatali visszaélés címén indult vádhatósági eljárás az öt ügyész ellen - közölték a lappal az illetékes, klagenfurti hatóságnál.
   
A vizsgálat Johann Rzeszut volt legfelsőbb bírósági elnöknek, a nyomozás felülvizsgálására létrehozott egykori szakértői bizottság tagjának az állításai alapján indult.
   
Rzeszut október közepén levélben fordult az öt osztrák parlamenti párt frakcióvezetőjéhez. Ebben többek között rámutatott, hogy bár az ügyet lezárták, az egyetlen szemtanút, aki látta, ahogy Wolfgang Priklopil egy autóba tuszkolta az akkor tízéves Natascha Kampuscht, máig sem hallgatták ki bíróságon vagy ügyészségen. A gyerekrablás történtekor szintén kiskorú szemtanú a rendőrségen több kihallgatáson is azt állította, hogy két férfit látott az autónál a lánnyal. Csak tavaly változtatta meg a vallomását, azután, hogy szembesítették az áldozattal.
   
Rzeszut a szakértői bizottság munkájának jelentős akadályozásával is vádolta az ügyészeket, akik állítólag megakadályozták, hogy az igazságügyi minisztérium által létrehozott - vezetője után Adamovich-bizottság néven ismert - testület betekinthessen a kihallgatási jegyzőkönyvekbe.
   
A volt főbíró szerint Franz Kröllre, a vezető nyomozóra a nyomozás mielőbbi lezárása érdekében nyomást gyakoroltak. Kröll azóta öngyilkos lett, de tettét hivatalosan nem hozták összefüggésbe a Kampusch-üggyel.
   
A hivatalos megállapítások szerint a közvéleményt régóta foglalkoztató Kampusch-ügy egyetlen tettese Wolfgang Priklopil volt. Priklopil öngyilkos lett rögtön azután, hogy a lány nyolc és fél éves fogság után elszökött tőle.
   
Az Adamovich-bizottság 2008-as jelentésében arra a megállapításra jutott, hogy a rendőrség nem járt el kellő alapossággal, több szálat is elvarratlanul hagyott a Kampusch-ügyben.
   
A jelentés alapján újabb nyomozás indult, aminek eredményeként megvizsgálták, majd elvetették a lehetőséget, hogy egynél több tettes volt. Priklopil egyik ismerősét, Ernst H-t tavaly bűnpártolás gyanújával perbe fogták, de nem találták bűnösnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!