Külföld

2010.10.30. 09:05

Gyanús csomag miatt biztonsági riadó egy brit repülőtéren

Gyanús csomagra akadtak pénteken az egyik brit nemzetközi repülőtéren a biztonsági hatóságok, de péntek esti jelentések szerint veszélyes anyagot egyelőre nem találtak, és valószínű az is, hogy nem Nagy-Britannia elleni merényletkísérletről van szó.

MTI

A csomagot a közép-angliai térséget kiszolgáló East Midlands légikikötőben, a UPS csomagszállító társaság egyik repülőgépének rakterében találták.
   
A területileg illetékes rendőrség péntek esti közlése szerint a bejelentés még hajnalban érkezett. A repülőtér egy részét és a környező utakat a nap folyamán kétszer is lezárták, és a csomagelosztó részleget kiürítették, de a légi forgalom egész nap zavartalan volt, és az utasterminálok is nyitva maradtak.
   
A repülőgép Jemenből tartott Chicagóba, és útközben szállt le az East Midlands repülőtéren.
   
A brit hatóságok szerint az első vizsgálatok kimutatták, hogy a gyanúsnak talált csomag - állítólag egy nyomtatóba való, de valahogy "megbabrált" festékpatron-szállítmány - nem pokolgép, ám "vannak olyan baljós tulajdonságai", amelyek további, tudományos mélységű vizsgálatot indokolnak. A csomag "több darabját" ezért beható tesztek végett laboratóriumokba küldték.
   
Amerikai hírforrások eredetileg azt közölték, hogy a Jemenből indult, Amerikába tartó gép Londonban szállt le.
   
A BAA, a legnagyobb brit repülőtér-üzemeltető cég azonban pénteken közölte, hogy az általa kezelt két nagy londoni repülőtéren, Heathrow-n és Stansteden semmilyen incidens nem volt, és a forgalom zavartalan.
   
A brit hatóságok szerint nincs biztonsági riadó a szintén Londont kiszolgáló Gatwick repülőtéren, valamint a két legnagyobb skót város, Glasgow és Edinburgh nemzetközi repülőterein sem.
   
Péntek este a Scotland Yard - a londoni rendőrség - szóvivője hivatalosan is bejelentette, hogy "pontatlan" volt az az információ, miszerint valamelyik londoni repülőtéren találtak volna valamilyen gyanús küldeményt. Hozzátette: a Scotland Yard meggyőződése szerint nem Nagy-Britannia elleni terrortámadási kísérletről van szó.
   
A BBC által péntek este megszólaltatott biztonsági szakértők szerint is Nagy-Britannia valószínűleg csak "véletlenül" került a képbe, miután a gép egy brit repülőtéren hajtott végre köztes technikai leszállást, útban az Egyesült Államok felé.
   
A szakértők szerint a lehetőségek között van, hogy amerikai merényletre készülő terroristák "próbafutamot" tartottak gyanús, ám ártalmatlan csomagok feladásával, kiderítendő, hogy útközben észreveszik-e a hatóságok a küldeményeket.
   
A nap folyamán Amerikában is hasonló biztonsági riadó volt több repülőtéren.
   
A brit kormány január óta a második legmagasabb szintű országos terrorkészültséget tartja érvényben. E riasztási fokozat a hivatalos meghatározás szerint "súlyos" terrorfenyegetettséget jelent. Ezt akkor léptetik életbe, ha a brit elhárító szolgálatok megítélése szerint "nagyon valószínű" valamilyen terrormerénylet-kísérlet Nagy-Britanniában. A legmagasabb készültségi fokozat a "kritikus"; ezt abban az esetben rendelik el, ha a szolgálatok "azonnali" terrortámadási veszélyről értesülnek.
   
Az egyik legnagyobb brit légitársaság vezetője épp a héten minősítette nagy feltűnést keltő, indulatos nyilatkozatában "teljesen fölöslegesnek" a brit repülőtereken honos biztonsági intézkedések jelentős részét.
   
Martin Broughton, a British Airways igazgatótanácsának elnöke a brit repülőtér-üzemeltető társaságok szövetségének Londonban tartott éves konferenciáján  kijelentette: Nagy-Britanniának nem kell "megalázkodva teljesítenie" minden alkalommal az amerikaiak egyre újabb biztonsági követeléseit. Broughton szerint az amerikaiak a brit hatóságoktól sok olyan intézkedést megkövetelnek az Egyesült Államokba induló járatok esetében, amelyeket a belső légi járatokon maguk sem végeznek el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!