Külföld

2010.09.27. 15:10

Lemondott a koszovói elnök

Váratlanul bejelentette lemondását az államfői tisztségről Fatmir Sejdiu koszovói elnök hétfőn, néhány nappal azután, hogy az alkotmánybíróság úgy foglalt állást: egyszerre nem tölthet be államfői és pártelnöki tisztséget.

MTI

 
Sejdiu a sajtó nyilvánossága előtt jelentette be Pristinában, hogy lemond a koszovói elnöki tisztségről, noha államfői mandátuma csak jövőre járna le.
   
Az 58 éves politikus a pristinai parlament második legerősebb pártjának, a Koszovói Demokratikus Ligának (LDK) az elnöke; a legendás koszovói albán vezetőt, a szerb uralommal szembeni passzív ellenállás vezéralakját, a 2006-ban elhunyt Ibrahim Rugovát követte a párt élén. A párt a Hashim Thaci miniszterelnök vezette Koszovói Demokratikus Párt (PDK) koalíciós partnere.
   
Fatmir Sejdiu az évtized elején mint jogászprofesszor részt vett a 2008 óta független Koszovó alkotmányának kidolgozásában, megfigyelők szerint többek között ezért sem hagyhatta figyelmen kívül az alkotmánybíróság döntését. Tudni lehet azt is, hogy az LDK-n belül küzdelem folyik a pártelnöki pozícióért a jövő ősszel esedékes koszovói parlamenti választások előtt.
   
Elemzők szerint ugyanakkor nagy a valószínűsége, hogy az új államfő személyéről koalíciós vita támad, ami akár előre hozott választások kiírását  is eredményezheti.
   
A koszovói alkotmány értelmében az államfőt a parlamenti elnök - jelen esetben Jakup Krasniqi, a PDK politikusa - helyettesíti legfeljebb hat hónapra, vagyis ennyi időn belül kell megválasztani Sejdiu utódát. Megfigyelők szerint azonban sem a PDK, sem az LDK nem fog tudni elegendő támogatót fölsorakoztatni saját jelöltje mögé, s ez esetben ki kell írni a soron kívüli választásokat.
   
A várható koszovói belpolitikai vihar miatt előfordulhat, hogy a tervezettnél később kezdődnek meg a szerb-koszovói tárgyalások. A szerbiai sajtó értesülése szerint az egyeztetések október második felében indulnának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!